kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ornette Coleman1971

Ornette Coleman Quartet 1974


Amerikaanse jazzmusicus (altsaxofoon, trompet, viool) en componist, geboren 9 maart 1930 in Fort Worth, Texas.

Website: Ornette Coleman geldt als één van de grondleggers in de tweede helft van de jaren vijftig van Free jazz of avant-garde jazz, in de jaren '60 in Nederland met onder meer Misha Mengelberg, Han Bennink en Willem Breuker ook wel gekend als de 'Hollandse School'. Coleman componeerde voor strijkkwartet en symfonieorkest.

Biografie
Ornette Coleman leerde zichzelf altsaxofoon spelen op zijn veertiende, op zijn 15e kreeg hij wat les van saxofonist Foots Thomas. Hij ging bij een drumband, waar onder meer ook Dewey Redman (de vader van Joshua Redman) speelde. Rond zijn zestiende speelde hij beinvloed door Thomas Connors de tenorsax. In deze periode maakt hij ook kennis met bebop en Charlie Parker. Coleman speelde hij in diverse rhythm & bluesbands waarmee hij door Amerika tourde. In 1950 strandde hij via New Orleans in Los Angeles. Daar leert hij zichzelf de beginselen van harmonie en muziektheorie. Omdat zijn toenmalige bandleiders zijn muzikale opvattingen niet begrepen en hem soms zelfs betaalden om niet meer op te treden keerde hij na een tijdje terug naar Texas. Later ging hij dan toch weer naar Los Angeles om daar anderhalf jaar als liftbediende te werken en in de tussentijd harmonieleer te studeren. Coleman speelde voor zichzelf thuis en schreef songs.

Coleman ontwikkelde zich in de tweede helft van de jaren vijftig tot de meest toonaangevende, maar ook meest aangevallen musicus van de free jazz. Zijn bekendste ensemble in die periode was een kwartet met kornettist Don Cherry, die net als Coleman een van de leidende figuren was in de ontwikkeling van de free jazz, Billy Higgins (drums) en Charlie Haden (bas): het Ornette Coleman Quartet.

Dankzij zijn composities, die hij wilde verkopen aan het label Contemporary, kreeg hij een platencontract. Zijn eerste album 'Something Else!!!!' nam hij op met onder meer Don Cherry op trompet.

Free jazz uit 1961 is misschien wel zijn belangrijkste album. Het is een collectieve improvisatie van bijna 40 minuten met enkel wat summiere thema's als houvast. In Free Jazz speelden twee bands die gelijktijdig collectief improviseerden zonder gebruik van vooraf vastgestelde toonsoort, melodie, akkoordenschema's en tempo. De groep is een indrukwekkend dubbelkwartet met Ornette Coleman, Eric Dolphy, Don Cherry, Freddie Hubbard, Scott LaFaro, Charlie Haden, Billy Higgins en Ed Blackwell.

In 1962 stopt Ornette voor twee jaar met spelen en leert hij trompet en viool spelen.

In 1976 formeerde hij onder invloed van pop- en funkritmen de groep Prime Time. Met Prime Time, een dubbelkwartet met drie elektrische gitaren, twee bassisten en twee drummers, waaronder zijn zoon Denardo, geeft Ornette Coleman zijn visie op de jazzrock.

Ex-Prime Timeleden James (Blood) Ulmer (gitaar), Ronald Shannon Jackson (slagwerk) en Jamaaladeen Tacuma (basgitaar) ontwikkelden in hun eigen groepen virtuoze varianten op Colemans funk/jazzconcept.

In 1994 werd Coleman op het North Sea Jazz Festival een Bird Award toegekend. Rond diezelfde tijd startte Coleman zijn eigen cd-label: Harmolodic. Die naam verwijst naar de door weinigen begrepen theorie achter Colemans muziek.

Selectie werken uit zijn oeuvre:
. Something Else!!! The Music of Ornette Coleman (1958)
. Change of the Century (1959)
. The Art of the Improvisers (1959)
. Tomorrow is the Question! (1959)
. The Shape of Jazz to Come (1959)
. Twins (1959)
. Free Jazz - a Collective Improvisation (1961)
. Ornette on Tenor (1961)
. Ornette! (1961)
. This Is Our Music (1961)
. Town Hall 1962 (1962)
. At the 'Golden Circle' Stockholm, vol. 1 en 2 (1965)
. Chappaqua Suite (1965)
. The Empty Foxhole (1966)
. Old And New Gospel (1967) met Jackie McLean
. Live in Milano 1968 (1968)(Languages)
. Love Call (1968)
. New York Is Now (1968)
. Broken Shadows (1969)
. Friends and Neighbors (1970)
. Skies of America (1972)
. Body Meta (1976)
. Dancing in Your Head (1976)
. Of Human Feelings (1979)
. In All Languages (1987)
. Tone Dialing (1995)
. Colors (1996) met Joachim Kühn.
. Sound Museum - Hidden Man (1996)
. Sound Museum - Three Women (1996)
. Sound Grammar (2006)

Websites: www.planet.nl, www.intotheblue.nl, jazzmiddelheim.be

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 19.