muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Orlando Gibbons

Orlando Gibbons geb. Oxford 1583, gest. Canterbury 5-6-1625
Engels componist en organist

Gibbons kwam in 1596 bij het koor van de Kings College in Cambridge. In 1605 werd hij organist van de Chapel Royal te Londen, welke functie hij tot zijn dood behield.

In 1619 werd hij benoemd tot "musician for the virginalles to attend in his highness privie chamber", klavierspeler in de geheime kamer van van het hof van Prince Charles (later King Charles I). Verder was Gibbons vanaf 1623 organist van de Westminster Abbey. In deze functie leidde hij o.a. de muziek bij de begrafenis van Jacob I.

In 1622 werd hij eredoctor aan de universiteit van Oxford. Hij stierf bij de Canterbury Cathedral terwijl hij wachtte op de aankomst van de nieuwe koningin Henrietta Maria.

Orlando Gibbons was een van de meest vooraanstaande componisten van Engeland. Hij was bekend om "the best finger of that age". Zijn positie onder de privé musici van Prince Charles was belangrijk in de ontwikkeling van een van de grootste tijdperken in de kamermuziek die de Westerse muziek heeft meegemaakt. Samen met zijn collega's, de componisten Alfonso Ferrabosco II, John Coprario, en Thomas Lupo, deed Gibbons baanbrekend werk op het gebied van nieuwe libretti en consort muziek (kamermuziekensemble), wat zou leiden tot een verzameling, alleen in de schaduw gesteld in volume en verdieping door de werken van de Weense school.
Het is waarschijnlijk vooral aan Gibbons invloed te danken dat orgelbegeleiding standaard werd in consort werken.

Hij componeerde kerkmuziek w.o. psalmen, motetten, anthems, klavierwerken, wereldlijke vocale muziek, instrumentale muziek en vier masques.
Werken: kerkmuziek uitgegeven in: Carnegie Edition of Tudor Church Music, 4 delen (1925)

Bron o.a.: www.classical.net

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.