muziekbus
Dit artikel is 16-03-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Orgelsymfonie-Saint-Saens

Orgelsymfonie Saint Saens

Orgelsymfonie, bijnaam van de symfonie Nr. 3 in c-klein op. 78 voor orgel, paino vierhandig en groot orkest van Camille Saint-Saëns.

De symfonie Nr. 3 in c-klein op. 78 van Camille Saint-Saëns behoort tot de belangrijkste symfonische werken van de negentiende eeuwse Franse muziek. Saint-Saëns schreef de orgelsymfonie in 1885/86 in Parijs en beschouwde het zelf als een hoogtepunt van zijn symfonische oeuvre: "Hiermee heb ik alles gegeven wat ik geven kon. Een werk als dit zal ik nooit meer schrijven".

In de vijfendertig jaar die hem nog restten heeft hij zich inderdaad nooit meer aan een symfonie gewaagd.

Het stuk was geschreven voor de Londense Philharmonic Society en opgedragen aan Franz Liszt. Het ging in première in Londen op 19 mei 1886 onder leiding van de componist. In zijn symfonie Nr. 3 voor orgel, piano vierhandig en groot orkest varieert hij het schema van de klassieke symfonievorm monothematisch, naar het voorbeeld van Franz Liszts "sonate in b-klein". Het hoofdthema vertoont daarnaast een overeenkomst met het gregoriaanse "Dies irae". De bijnaam "orgelsymfonie" doet ten onrechte vermoeden dat de koningin der instrumenten hier concertante wordt ingezet. Het orgel dient hier echter vooral ter ondersteuning van de klanknabootsing en als fundering van de hoogtepunten van het werk.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.