kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Operette

Uit de opéra comique ontstane theatervorm die een lichter karakter en een kleinere bezetting heeft dan de opera; de dialoog neemt ook een grotere plaats in. De operette is een vrolijk muzikaal podiumgenre met gesproken dialogen, liederen en dansen.

De operette, die aanvankelijk een parodie op de opera en op de daardoor gepresenteerde wereld was, hield altijd rekening met de amusementsbehoefte van het publiek.

Belangrijk kenmerk van de operette is de gesproken dialoog ipv het recitatief en het gebruik van kleinere vormen. In het begin waren de teksten vaak licht satirisch (Jacques Offenbach, Johann Strauß II), maar later werden operettes vooral gebaseerd op een romantisch gegeven in een mondaine setting, waarin ook populaire dansen werden gebruikt (bijvoorbeeld Fr. Lehar, Leo Fall.)

Het tijdperk van de operette liep van circa 1850 tot circa 1950. Van alle operagenres zijn het zangspel en de opéra comique het meest verwant aan de operette. Het fundamentele onderscheid met de opera ligt in de vrijmoedige, satirische of zoetsappig sentimentele ondertoon

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 15.