muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ondes-Martenot(O.M.) eig.: Ondes Musicales Martenot of Martenotgolven, is een electronisch instrument geconstrueerd door Maurice Martenot (1928), werkende volgens het heterodyneprincipe, d.w.z. twee geleidingen met onderling slechts weinig verschillende frequenties. Deze worden zodanig samengevoegd, dat een zweving ontstaat; de op die manier ontstane trillingen worden via een luidspreker ten gehore gebracht.

Bespeling van de Ondes Martenot is mogelijk door middel van een band, waarmede ook toonafstanden van een kwarttoon en kleiner verkregen kunnen worden, alsmede o.a. glissandi en vibrato, en door middel van een klaviatuur. De rechterhand bespeelt band of klavier, de linkerhand een toets waarmede toononderbrekingen dynamiek en klankkleur door regeisters geregeld kunnen worden.

Later werd bij de Ondes Martenot ook gebruik gemaakt van een resonator met meetrillende snaren.

De eerste uitvoering met de Ondes Martenot was in de Opéra in Parijs in 1928, waarbij de bouwer optrad als solist. Sinds 1945 werd de Ondes Martenot door Ginette Martenot (1902-1996), de zuster van de bouwer Maurice Martenot, in de hele wereld geïntroduceerd.

Er zijn talrijke werken voor de Ondes Martenot gecomponeerd door o.m. Levidis, Messiaen, Milhaud, Poulenc, Jolivet, Honegger, enz...

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.