muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Olivia Newton-John

Olivia Newton-John (Cambridge, 26 september 1948) is een Australische zangeres en actrice. Ze is geboren in Cambridge (Groot-Brittannië), maar verhuisde met haar familie naar Australië toen ze vijf was. Ze is een kleindochter van Max Born (winnaar van de Nobelprijs voor de Natuurkunde in 1954).

In de jaren '60 keerde Olivia Newton-John terug naar Groot-Brittannië. Ze begon haar muzikale carrière in de groep Toomorrow. Ondanks dat deze groep geen commercieel succes werd, slaagde Olivia Newton-John er snel in een solocarrière te beginnen. Ze had een relatie met Bruce Welch, gitarist van The Shadows, en trad op in de wekelijkse show van Cliff Richard. In 1974 vertegenwoordigde ze Groot-Brittannië op het Eurovisiesongfestival. Rond deze tijd was ze één van de populairste zangeressen van Groot-Brittannië.

Korte tijd later verhuisde ze naar de Verenigde Staten. Ook daar kreeg ze een succesvolle zangcarrière. Ze scoorde er vijf nummer-1 hits en won vier Grammy's.

Als actrice kreeg ze grote bekendheid in de film Grease, waarin ze de hoofdrol vervulde naast John Travolta. Latere films van haar werden een minder groot succes. Wel scoorde ze in Nederland nog een nummer 1-hit met Xanadu, de titeltrack van de gelijknamige film waarin ze speelde.

Olivia Newton-John is tussen 1984 en 1995 getrouwd geweest met Matt Lattanzi. Uit dit huwelijk werd één kind geboren. In 1992 kreeg ze borstkanker, waarvan ze recent hersteld is. Sinds 1996 woont ze samen met cameraman Patrick McDermott.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Olivia_Newton-John.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.