muziekbus
Dit artikel is 16-05-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Oleta Adams

Oleta Adams geboren Seattle, Washington 4-5-1962
Amerikaanse gospel-, soul- en jazz zangeres

Oleta Adams is de dochter van een dominee en werd opgevoed met gospelmuziek. Zij speelde al jong piano en dirigeerde koren in haar tienerjaren.

Op haar achttiende jaar vertrok ze naar Los Angeles, op zoek naar een carrière in de muziek. Omdat haar jazzy stijl niet paste bij het op dans georienteerde geluid van de zeventiger jaren verhuisde ze naar Kansas City, waar ze langzamerhand een aanhang kreeg door te zingen en piano te spelen in lokale nachtclubs. Tenslotte kwamen beroemdheden regelmatig naar haar shows.

Haar grote doorbraak kwam toen Roland Orzabal en Curt Smith van de Britse band Tears for Fears haar optreden zagen en ze werd gevraagd mee te werken aan de opname van hun nieuwe album The Seeds of Love, volgend op hun immens populaire Album uit 1985 Songs From the Big Chair.

In 1989 kwam de LP uit en de single Woman In Chains, een duet van Oleta Adams en Roland Orzabal, met Phil Collins op de drums, werd haar eerste echte hit.

In 1990 begon Oleta Adams haar solo carrière met behulp van Orzabal, die de productie verzorgde. Haar debuut album Circle of One, was anders dan al het andere in die tijd en veroverde de muziekwereld op stormachtige wijze. Ze scoorde een grote hit in 1991 met haar cover van Brenda Russell's Get Here. In 1991 werkte Oleta Adams mee aan het album opgedragen aan Elton John en Bernie Taupin, Two Rooms, waarop Adams haar versie van Elton John's hit uit 1974 Don't Let the Sun Go Down On Me.

Haar volgende album Evolution, bevatte zeven (van de twaalf) door Adams zelf geschreven songs en ze werkte samen met de Britse producer Stewart Levine. In 1995 bracht ze het album Moving On uit, met een meer R&B geluid.

In 1997 keerde ze terug naar haar gospel roots en bracht Come Walk With Me uit. De daaropvolgende jaren tourde ze, totdat ze in 2001 terugkeerde naar de R&B met All the Love dat ze uitbracht in Europa en daar een matig succes werd. Een jaar later uitgebracht in VS kreeg het positieve kritieken.

Op 3 oktober 2006 heeft Oleta Adams haar eerste kerstalbum uitgebracht, getiteld Christmas Time with Oleta

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.