muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

North-Sea-Jazz-Festival



Het North Sea Jazz Festival is een jaarlijks jazz festival dat ieder jaar in het tweede weekend van juli wordt georganiseerd. Tot 2005 vond het festival plaats in Den Haag; vanaf 2006 verhuist het festival naar Rotterdam.

De eerste editie van het North Sea Jazz Festival, van origine een geesteskind van Paul Acket, vond plaats in 1976 in het Nederlands Congresgebouw (later Congres Centrum) in Den Haag. De cijfers: 6 concertzalen, 300 muzikanten en zo'n 9000 bezoekers. Dat allereerste jaar van het festival vonden er optredens plaats van jazz legendes als Sarah Vaughan, Count Basie, Dizzy Gillespie, Stan Getz en een compleet overzicht van de Nederlandse avant-garde.

In de daarop volgende jaren heeft het North Sea Jazz Festival zich ontwikkeld tot een internationaal evenement van groots kaliber: een groei naar 15 concertzalen, 1200 deelnemende musici en een bezoekersaantal dat jaarlijks rond de 70.000 ligt. Het North Sea Jazz Festival is wereldwijd bekend om de vele muzikale genres die het aanbiedt, variërend van traditionele New Orleans jazz, swing, bop, free jazz, fusion, avant-garde jazz en electronic jazz tot blues, gospel, funk, soul, hiphop, r&b, world beat en latin.

Derhalve vormt de lijst van artiesten die door de jaren heen hebben opgetreden op het North Sea Jazz Festival een "who's who" van jazz en aan jazz gerelateerde muziek. Van Nat Adderley, via Erykah Badu, The Brecker Brothers, Steve Coleman, Miles Davis, Ibrahim Ferrer, Ella Fitzgerald, Lionel Hampton, Al Jarreau , B.B. King, Wynton Marsalis tot Bugge Wesseltoft, John Zorn en The Zawinul Syndicate, om er maar een paar te noemen.

Daarnaast biedt het North Sea Jazz Festival ook nieuw talent de mogelijkheid door te breken. Enkele namen van artiesten die op het North Sea Jazz Festival voor het eerst werden geïntroduceerd aan het Europese publiek zijn Shirley Horn, Tania Maria, Roy Hargrove en Rachelle Ferrell. Dat is wat het North Sea Jazz Festival zo uniek maakt; een presentatie van verleden, heden en toekomst van jazzmuziek in drie dagen, allemaal onder één dak.

Het evenement is uitgegroeid tot een prestigieus jazzfestival dat meerdere malen door het toonaangevende jazzmagazine JazzTimes verkozen is tot het beste jazzfestival van Europa en door Time Magazine is opgenomen in de top 10 van de beste evenementen ter wereld.

In 1989 vond de introductie plaats van een nieuwe 'North Sea' traditie: het jazzmatinee voor kinderen, genaamd 'Gigs for Kids'. Een jaar later werden twee andere succesvolle evenementen voor het eerst georganiseerd: 'North Sea Jazz Heats The Hague' - het gratis festival op verschillende openlucht-podia en in vele kroegen in de binnenstad van Den Haag - en het exclusieve 'Midsummer Jazz Gala'.

Beide evenementen vinden jaarlijks plaats op de avond voor het North Sea Jazz Festival. Op het gala hebben in de loop der jaren vele eersteklas muzikanten opgetreden zoals Oscar Peterson, Tony Bennett, Lou Rawls, Herbie Hancock, Al Jarreau en Dee Dee Bridgewater & Ray Brown Trio.

In 2000 werd het North Sea Jazz Festival voor het eerst in haar bestaan ook buiten de Nederlandse grenzen gehouden. In samenwerking met de locale partner ESP Afrika werd North Sea Jazz Cape Town (Zuid-Afrika) georganiseerd, dat inmiddels vijf succesvolle edities heeft beleefd.

De dertigste editie van North Sea Jazz werd feestelijk gevierd in 2005, o.a. met een Special 30th Anniversary Concert van Keith Jarrett, Gary Peacok en Jack DeJohnette. Het was de laatste maal dat het festival in Den Haag wordt gehouden. Een groot deel van het Nederlands Congres Centrum gaat onder de slopershamer om plaats te maken voor de nieuwbouw van Europol. Het festival verhuisde daarom vanaf 2006 naar Ahoy' Rotterdam.

In 2006 opende Ahoy Rotterdam haar deuren voor de 31ste editie van het North Sea Jazz Festival, het grootste indoor jazzfestival ter wereld en een van de hoogtepunten van het Europese culturele seizoen.

Website: www.northseajazz.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.