muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Norman O'NeillBrits componist en dirigent, geboren Londen 14 maart 1875, gestorven Londen 3 maart 1934

Norman O'Neill studeerde in Londen bij Arthur Somervell en bij Iwan Knorr aan het Hoch Conservatorium in Frankfurt am Main van 1893 tot 1897. O'Neill behoorde tot de Frankfurt Group, een groep van Engels sprekende, bevriende componisten, die aan het Hoch Conservatorium studeerden in Frankfurt am Main in de lata jaren negentig van de 19de eeuw. Leden van deze groep waren Norman O'Neill, Balfour Gardiner, Percy Grainger, Roger Quilter en Cyril Scott.

O'Neill was een van de bekendste componisten van toneelmuziek in Engeland. Vanaf 1908, was hij met een korte onderbreking permanent aan het Haymarket Theatre verbonden. Hij componeerde de muziek voor meer dan vijftig toneelstukken en balletten, waaronder vele van Shakespeare, Hamlet, King Lear, Julius Caesar, Macbeth, The Merchant of Venice, Henry V en Measure for Measure, van J.M. Barrie, A Kiss for Cinderella en van Maurice Maeterlinck, The Blue Bird. Voorts componeerde O'Neill een aantal symfonische suites een groot aantal kamermuziekwerken, liederen en pianowerken.

Norman O'Neill was thesaurier van de Royal Philharmonic Society vanaf 1918 tot aan zijn dood. Verder doceerde hij harmonie en compositie aan de Royal Academy of Music.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.