muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Norman Dello Joio

Norman Dello Joio geboren New York 24-1-1913
Amerikaans componist

Italiaans kerkorganisten. Zijn vader, organist, pianist, zanger en stem coach, gaf Dello Joio pianoles op zijn vierde jaar. Als tiener begon hij orgel te studeren bij zijn peter Pietro Yon, organist aan de Saint Patrick's Kathedraal.

Dello Joio begon zijn muzikale carrière op zijn veertiende jaar als organist en koorleider van de Star of the Sea Church in City Island, New York. In 1939 werd hij aangenomen als beursstudent aan de Juilliard School en studeerde compositie bij Bernard Wagenaar. Na zijn afstuderen, terwijl hij organist was, besloot hij al zijn tijd en interesse aan componeren te wijden.

In 1941 ging hij bij Paul Hindemith studeren, de man die zijn compositiestijl diepgaand beïnvloedde, aan het Berkshire Music Center in Tanglewood en aan de Yale School of Music in New Haven.

In de late veertiger jaren, werd Dello Joio gezien als één van Amerika's leidende componisten en tegen de vijftiger jaren had hij internationale erkenning verkregen. Hij kreeg talrijke prijzen en stipendia, waaronder in zijn studietijd de Elizabeth Sprague Coolidge Award (1937) voor een pianotrio, de Town Hall Composition Award (1943) voor zijn Magnificat, twee Guggenheim Fellowships en een stipendium van de Amerikaanse Academie van kunst en literatuur.

In 1948 won hij de New York Music Critics' Circle Award voor zijn Variations, Chaconne, and Finale en nogmaals in 1959 voor zijn opera The Triumph of Saint Joan. In 1957 won hij de Pulitzer Prize voor Meditations on Ecclesiastes, voor strijkorkest en een Emmy Award in 1965 voor zijn muziek in de televisie special 'Scenes from the Louvre'. In 1958 wijdde CBS een 1 uur durende televisie special aan Dello Joio, "Profile of a Composer" geheten.

Een vruchtbaar componist, een deel van Dello Joio's composities omvat 45 koorwerken, zo'n 30 werken voor orkest en 10 voor band, ongeveer 25 stukken voor solo-stem, 20 kamerwerken, concerten voor piano, fluit, harp een Concertante voor klarinet en een Concertino voor harmonica.
Zijn podiumwerken omvatten 3 opera's (1 voor televisie geschreven en omgezet voor het toneel) en 8 balletten. Verder schreef hij 9 televisie partituren en 3 composities voor orgel. Hij publiceerde pianosolo werken, waaronder drie sonates, twee nocturnes, twee preludes, twee suites, twee Songs Without Words, een Capriccio, Introduction and Fantasies on a Chorale Tune, Diversions, Short Intervallic Etudes en Concert Variants.
Dello Joio componeerde 1 werk voor piano en orkest, de Fantasy and Variations for Piano and Orchestra. Ook schreef hij een aantal pedagogische stukken voor twee en vierhandige piano. Verder componeerde hij werken voor vier handen en twee piano's.

Dello Joio was docent aan het Sarah Lawrence College, het Mannes College of Music, en was Professor of Music en Dean van de Fine and Applied Arts School van Boston University. Van 1959 tot 1973 leidde hij het Ford Foundation's Contemporary Music Project, dat jonge componisten in high schools plaatste, die werden betaald om muziek voor school ensembles en programma's te componeren. Het project plaatste zo'n negentig componisten, waarvan velen hun carrière succesvol voortzetten. In 1999 op zesentachtigjarige leeftijd componeert Dello Joio nog steeds. Hij krijgt vaak opdrachten.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.