muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Norah Jones

Norah Jones geboren op 30 maart 1979 in New York, is een Amerikaans jazzzangeres. Haar vader was de toen 59-jarige beroemde indiase sitar virtuoos en jazzmuzikan Ravi Shankar, buddy van The Beatles in hoogtij dagen,

Toen ze vier jaar oud was verhuisde ze naar Grapevine, een voorstadje van Dallas, Texas. Toen ze vijf jaar was begon ze te zingen in het plaatselijke kerkkoor. Haar eerste muzikale invloeden kwamen binnen via de grote platencollectie van haar moeder en van gouwe ouwen op de radio. Ze luisterde vooral naar pop- en countrymuziek en houdt van de muziek van Billie Holiday en Bill Evans. Haar eerste openbare optreden vond plaats op haar zestiende verjaardag toen ze in het plaatselijke café 'I'll Be Seeing You' van Etta James zong.

Jazzmuziek leert ze pas waarderen wanneer ze gaat studeren aan de Dallas' Booker T. Washington High School For The Performing And Visual Arts. Ze ging conservatorium doen en studeerde af op jazz piano aan de North Texas State University.

In 1999, na al verschillende prijzen te hebben gewonnen voor haar muziek, terwijl ze nog op school zat, vraagt een vriend van haar om naar New York te komen. En daar is ze is niet meer weg gegaan. Ze zocht haar heil bij een paar lokale tekstschrijvers, begon zelf nummers te schrijven en trad op in kleine gelegenheden. Met de fusion band Wax Poetic trad ze regelmatig op voordat ze in contact kwam met Jesse Harris ( gitaar), Lee Alexander ( bass) en Dan Rieser ( drums). Toen een jazz-kenner van de platenmaatschappij EMI in 2000 bij toeval een demo van haar in handen kreeg, duurde het niet lang voordat Norah een contract kreeg aangeboden door het label.

First Sessions 2001,
In 2001 verschijnt The First Sessions, een mini-CD met zes tracks. (Een van de nummers is 'Come Along With Me'.)

Zelfs voordat Norah Jones' romantische debuut album "Come Away With Me" uit is gebracht, was er al een gerucht gaande rond de toen 22-jarige zangeres, tekstschrijver annex pianist. Door het blad "Rolling Stone" was ze in een artikel met de kop "Jazz Nerd Wordt Piano Verleidster" tot één van de tien "Artists To Watch" uitgeroepen. Minder dan een jaar later maakte ze die reputatie al waar. Haar album "Come Away With Me" werd multi-platina in de Verenigde Staten, ze verscheen in vele bekende talkshows op televisie en ze stond op covers van verschillende toonaangevende tijdschriften. Voor de zangeres was het jaar 2002 een soort wervelwind. Niet alleen in Amerika, maar ook in Europa, Azië en Australië verwierf Norah bekendheid en verkocht miljoenen cd's.

Come Away With Me 2002 (8 Grammy Awards),
Het jaar erop komt het officiële debuutalbum van Norah Jones uit: Come Along With Me. Het album is opgenomen met Craig Street (van o.a. k.d. lang) en Arif Mardin (van o.a. Aretha Franklin, Dusty Springfield en de Bee Gees). Norah Jones weet in Nederland binnen een half jaar een gouden plaat in de wacht te slepen. Ook in de Verenigde Staten is ze een succes.
"Come Away With Me" is een mengeling van originele, door bendeleden onderling gemaakte nummers, en briljante covers. Het is een zwoele en rustige cd, zoekend en uitnodigend tegelijk. Jones speelt de rol van verteller die over lege kamers en koude harten verhaalt. Het is een kunstwerk waar de gitaar een belangrijke rol in speelt. Het is een typisch zeldzame cd met allure, zo eentje die mensen kopen voor hun vrienden. Norah is ermee doorgebroken en sinds de release van de cd heeft ze aan een stuk door getourd. Intussen heeft ze behoorlijk wat vrienden in het muziek circuit, waaronder ook Prince. Hij heeft haar zelfs uitgenodigd om zijn akoestische gitaarshow te openen die hij presenteerde in zijn eigen Paisley Park Studios.

Don't Know Why 2002, Feelin' The Same Way 2002, Turn Me On 2003, Songbook SAWM 2002,
Live In New Orleans 2003, Auler Of my Heart CD 2003,

Feels Like Home 2004,
Jones heeft zich op Feels like home iets minder toegelegd op jazz en blues, en iets meer op folk en country. Net als op haar vorige cd zit Arif Mardin weer achter de productionele knoppen. De band bestaat deze keer, naast Norah, uit; Lee Alexander op de bas, Andrew Borger achter de drumkit en met de gitaristen Adam Levy en Kevin Breit is de band compleet. Daru Odam verzorgt de achtergrond vocalen. Dolly Parton verzorgt een belangrijke 'guest appearance'.

Sunrise 2004, What Am I To You 2004, Feels Like Home LP 2004,

Zie voor tracks en biografie ook www.zonnet.nl en tvnieuws.be

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.