muziekbus
Dit artikel is 11-01-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Nina SimoneAfro-Amerikaanse artieste, zangeres, schrijfster en pianiste, geboren in Tryon, North Carolina, 21 februari 1933 - overleden in Carry-le-Rouet, Frankrijk, 21 april 2003. De keuze van haar artiestennaam, haar eigenlijke naam was Eunice Kathleen Waymon, kwam voort uit haar bewondering voor de Franse actrice Simone Signoret.

Nina Simone wordt gerekend tot de jazzmuzikanten, maar had zelf een hekel aan deze term. Zij blonk ook uit in gospels, folksongs, blues, pop en musicalrepertoire. In haar werk zijn invloeden van blues, rhythm and blues en soul te horen. Haar veelzijdigheid als artiest bewees Simone door in één enkel concert gemakkelijk over te gaan van gospelgeoriënteerde muziek naar blues en jazz.

Vaak wordt zij vergeleken met Billie Holiday en Edith Piaf. De sterke emotionele benadering is haar handelsmerk geworden. Met een bijzonder timbre bezingt zij liefde, haat en racisme. Zeer bekend zijn haar vertolkingen van I loves you Porgy, I put a spell on you en My Baby just cares for me. Haar compositie Young, Gifted, and Black werd het lijflied van de Amerikaanse Civil Rights Movement.

Biografie
De Amerikaanse jazzzangeres Nina Simone werd in februari 1933 geboren in Tryon, North-Carolina, als Eunice Kathleen Waymon. Nina was de zesde van zeven/acht(?) kinderen.

Zij speelde reeds vanaf haar vierde piano. Ook begon zij met zingen in de plaatselijke kerk, waarbij haar bijzondere talenten achter de piano en orgel haar pianoleraar opviel. Hij richtte een fonds op om een studie voor haar aan de prestigieuze Juilliard School of Music in New York mogelijk te maken.

Toen ze op 10-jarige leeftijd een pianoconcert had moesten haar ouders plaatsmaken voor blanken. Dit incident zorgde ervoor dat Simone later betrokken raakte bij de Amerikaanse burgerrechtenbeweging van Martin Luther King en ze, naast musicologie, ook menswetenschappen ging studeren.

In 1950 ging ze naar de Juillard School of Music, maar werd echter niet geaccepteerd op het prestigieuze Curtis Instituut in Philidelphia, waar ze verder had willen studeren in klassieke muziek, om concertpianist te worden. Ze was hevig teleurgesteld door de afwijzing, ze maakte haar studie niet af en ging in 1954 als zangeres en pianist aan de slag in de Midtown Bar and Grill, waar ze voornamelijk jazz en blues speelde, om in haar onderhoud te kunnen voorzien. Ze veranderde haar naam in Nina ("kleintje") Simone omdat ze niet wilde dat haar moeder erachter kwam dat ze 'duivelse muziek' speelde.

Haar bijzondere talent werd al snel ontdekt en ze speelde in verschillende clubs. Ze kreeg een platencontract en nam aan het einde van de jaren vijftig haar eerste platen op. Bekende hits van Nina Simone waren 'Ain't got no / I got life', 'I put a spell on you' en 'To love somebody'.

In 1959 scoorde ze een dikke hit met 'I Loves You Porgy', een cover uit de Gershwin-musical 'Porgy and Bess'. De single klom tot de 18de plaats in de Amerikaanse charts, een prestatie die ze nooit meer zou evenaren.

De keuze van het repertoire was vaak een uiting van haar woede over rassenhaat en discriminatie. Toen in 1963 vier zwarte kinderen omkwamen bij een bomontploffing in een kerk in Birmingham schreef Nina Simone het bittere 'Mississippi goddam'. De dood van Martin Luther King herdacht zij met 'Why? The king of love is dead'.

Simone was lastig en wispelturig. Menig interviewer, manager en concertorganisator heeft het moeten ontgelden: Nina gaat tegen iedereen te keer. Na onenigheid met platenmaatschappijen en de belastingdienst in 1974 resulteerde dit in haar vertrek naar Europa. Ook het racisme gaf ze aan als reden om te vertrekken. 'Ik ben voor een aparte staat voor zwarten want Amerika zit vol vooroordelen en discriminatie.'

Ze maakte omzwervingen langs onder andere Zwitserland, Engeland en Liberia, om tenslotte in Zuid-Frankrijk een vaste stek te vinden.

In 1978 werd 'My baby just cares for me' een grote hit toen Chanel het nummer gebruikte voor een televisiereclame.

In de jaren tachtig verbleef zij regelmatig in Nederland. Op uitnodiging van een bevriende concertpromotor bracht zij veel tijd door in Nijmegen.
Simone ging door met optreden tot ze al over de 60 was. In de jaren tachtig trad ze nog regelmatig op in de Ronnie Scott's jazzclub in Londen.

In 1993 bracht ze met 'A Single Woman' haar laatste studio-album uit.

In 1993 verhuisde ze definitief naar Frankrijk waar ze op 21 april 2003 overleed in haar woonplaats Carry-le-Rouet bij Marseille. Tijdens haar begrafenis weerklonk 'Ne me quitte pas' van Jacques Brel.

Nina Simone's leven wordt gekenmerkt door hoge pieken en diepe dalen. Pieken zijn haar vele muzikale successen en memorabele optredens. Zij heeft 43 albums opgenomen en haar liedjes stonden menig maal in de hitlijsten. De dieptepunten uit haar leven zijn dramatische huwelijken, arrestatie, armoede, mentale crises en een zelfmoord poging. In Frankrijk is zij zelfs een keer gearresteerd: Nina Simone stoorde zich aan twee spelende kinderen voor haar huis; daarop pakte zij haar geweer en loste een schot hagel.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.