muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Nikos Skalkottas

Skalkottas - Greek Dances (Epirot Dance)Nikos Skalkottas geboren Chalkis 8 maart 1904, gestorven Athene 19 september 1949
Grieks componist

Nikos Skalkottas componeerde meer dan 170 werken en neemt een belangrijke plaats in in de muziekgeschiedenis als één van de eerste Griekse componisten, die gebruik maakte van het twaalftoonsysteem.

Skalkottas studeerde viool in Athene, waar hij een stipendium kreeg voor zijn vioolspel dat hem in staat stelde in 1921 verder te studeren aan de Hochschule für Musik van Berlijn. In Berlijn verwisselde hij zijn vioolstudie voor het componeren en nam lessen in compositie bij Paul Kahn, Paul Juon, Kurt Weill, Philipp Jarnach en van 1927 tot '33 bij Schoenberg.

Het opkomende nazisme leidde ertoe dat Skalkottas in 1933 terugkeerde naar Griekenland, waar hij zijn brood verdiende als violist in verschillende orkesten, waaronder het Staatsorkest van Athene. Als componist was hij vrijwel onbekend.

Tussen 1927 en 1933 componeerde Nikos Skalkottas ruim 150 werken, waarvan sommige, waaronder de tweede orkestsuite, bijna anderhalf uur duren.

Zijn muziek wordt gekarakteriseerd door een zeer persoonlijke benadering van de atonaliteit, waarin hij vaak elementen van de traditionele Griekse volksmuziek opneemt.

Bij zijn dood in 1949 waren de meeste werken onuitgevoerd en onuitgegeven. Sindsdien beijveren vrienden van de componist en de Universal Edition zich voor de verbreiding ervan.

Nikos Skalkottas componeerde orkestmuziek, balletmuziek, kamermuziek, pianomuziek, koormuziek, liederen en concerten.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.