muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Nikolai MjaskovskiNikolaj (Jakowlevitsj) Mjaskowski Novogeorgievsk, thans: Modlin, bij Warschau, 20 april 1881, gestorven Moskou 9 augustus 1950
Russisch componist

Naamsvariant: Nikolaj Mjaskowski, Nikolaj Mjaskovski

Nikolaj Mjaskovski was bestemd om officier in het Russische leger te worden, maar wijdde zich later geheel aan de muziek.

Van 1902 tot 1904 was Mjaskovski leerling van R. M. Glière en I. Kryzjanowski. In 1906 ging hij naar het conservatorium in St. Petersburg als leerling van A. K. Ljadow. Instrumentatielessen kreeg hij van Rimski-Korssakow.

In 1920 werd Mjaskovski leraar compositie aan het conservatorium van Moskou. Hij was een van de belangrijkste pedagogen van Rusland en leidde tal van jonge componisten op, waaronder Khatsjatoerian en Kabalevski.

Aanvankelijk was de Duitse Romantiek bepalend voor Mjaskowski's muziek, later kwam hij sterk onder invloed van zijn landgenoten Glazoenow (tragiek), Tsjaikowski (melodiek) en Skrjabin (harmonie).

Na 1932 kwam Mjaskovski door de sovjetinvloed tot een meer volks-Russische muziektaal, te beginnen met zijn 12e symfonie.

Werk: orkestmuziek: 27 symfonieën, muziek voor militaire orkesten, een vioolconcert (1938), een celloconcert (1945); koormuziek, waaronder een cantate (1942), massakoren; kamermuziek: o.a. 9 strijkkwartetten (1930-43); pianomuziek en liederen.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.