kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Nieuw-Sinfonietta-Amsterdam

Nieuw Sinfonietta Amsterdam

Amsterdam Sinfonietta is een ensemble van 22 kamermuziekspecialisten, allen strijkers. Met een bezetting van zes eerste violen, zes tweede violen, vier altviolen, vier celli en twee contrabassen bestrijkt het een breed repertoire dat vele stijlen omvat, van barok tot en met hedendaags. Incidenteel treedt Amsterdam Sinfonietta met gastspelers op in kamerorkestbezetting en regelmatig besteedt het aandacht aan niet-klassieke muziek. Amsterdam Sinfonietta staat onder leiding van haar concertmeester/(artistiek) leider Candida Thompson.

Historie
Een strijkorkest dat het hoogst mogelijke niveau in ensemblespel zou bereiken ... dát was het doel waartoe in 1988 een aantal jonge musici met een passie voor kamermuziek hun krachten bundelden. Met veel enthousiasme, inzet en begenadigd spel wisten zij als 'Nieuw Sinfonietta Amsterdam' een vaste plaats in het Nederlandse muziekleven te verwerven. Inmiddels is het orkest onder de huidige naam Amsterdam Sinfonietta een veelgevraagde en graag geziene gast op de (inter)nationale concertpodia.

Lev Markiz
Gedurende de eerste jaren van zijn bestaan werd het ensemble geleid en gekneed door artistiek leiderLev Markiz, met wie veel successen werden behaald. Sinfonietta heeft aan hem haar eigen klank te danken. Met tomeloze inzet en energie wist hij de kwaliteiten van de musici zo te bundelen dat een homogeen ensemble ontstond. Dankzij zijn inbreng ontdekte het orkest - in de tijd van glasnost en perestrojka - de moderne Russische componisten, zoals Schnittke, Sjostakovitsj en Denisov. Geleidelijk aan werd het repertoire over de gehele breedte ontwikkeld. Naast het bekende repertoire uit de barok, klassieke en romantische periodes speelde Sinfonietta ook een groot aantal wereldpremières van Nederlandse en buitenlandse componisten.

Peter Oundjian
In 1998 wist het ensemble Peter Oundjian, voormalig primarius van het Tokyo Kwartet, aan te trekken als artistiek leider. Enerzijds heeft het orkest met hem projecten met specifieke strijkersthema's gerealiseerd (dubbel strijkorkest, grote strijkkwartetten, bijzondere soloconcerten), anderzijds is aandacht geschonken aan een aantal klassieke symfonieën. Peter Oundjian heeft tevens een aantal opdrachtwerken gedirigeerd en verschillende bijzondere werken aan het repertoire toegevoegd.

Candida Thompson
Sinds het seizoen 2003-2004 is Candida Thompson, concertmeester sinds 1995, artistiek leider van Amsterdam Sinfonietta. Met haar komst is het ensemble onder de nieuwe naam een nieuwe weg ingegaan, waarbij vaker dan voorheen zonder dirigent wordt gewerkt, zodat het strijkersrepertoire en de filosofie van ensemblespel vanuit een kamermuzikale aanpak opnieuw centraal is komen te staan. Dit versterkt de symbiose tussen de musici onderling en maakt directe contact met het publiek mogelijk. De kamermuzikale aanpak van Amsterdam Sinfonietta kristalliseert zich uit in het Sinfonietta String Festival, waarvan de eerste editie in oktober 2003 heeft plaatsgevonden.

Bijzondere projecten
Amsterdam Sinfonietta is een veelgevraagd ensemble bij bijzondere projecten. Zo vormde het orkest het strijkershart in Stockhausens Gruppen tijdens de Carte Blanche voor Reinbert de Leeuw, was het in 1998 betrokken bij de Carte Blanche voor Thomas Hampson en werkte het in 1999 mee aan Stravinsky's Bijbelse Stukken door de Nederlandse Opera in de regie van Peter Sellars. In 2003 speelde het ensemble op uitnodiging van het Concertgebouw in de Carte Blanche van en met Murray Perahia. Het orkest initieerde projecten als de Dag van...Alfred Schnittke, Martinu en de Dag van Milhaud, maar ook kinderopera's met Frank Groothof. De Nationale Reisopera vroeg het orkest voor Reigen van Philippe Boesmans. Tijdens het Vocaal Festival 2000 van het Concertgebouw werd een unieke uitvoering gegeven van Mahlers liederen uit Des Knaben Wunderhorn met Thomas Hamspon zonder dirigent. In de zomer van 2001 speelde Sinfonietta o.l.v. Micha Hamel premières van jonge Nederlandse componisten in het kader van het Holland Festival. Tevens organiseert Amsterdam Sinfonietta ieder jaar een nieuwjaarsconcert met artiesten die het label 'klassiek' ontstijgen, zoals met De Houdini´s, Trijntje Oosterhuis en Bobby McFerrin.
In oktober 2003 vond de eerste editie van het Sinfonietta String Festival plaats, een jaarlijks terugkerend evenement voor liefhebbers van strijkinstrumenten en kamermuziek. Speciale gast in dit evenement was de Russische Maestro Gennady Rozhdestvensky.
In het seizoen 2003-2004 speelde het ensemble nieuwe werken van Geert van Keulen, Peter van Onna en Theo Verbey.

Buitenlandse Tournees
Ook in het buitenland heeft Amsterdam Sinfonietta bekendheid verworven. Succesvolle tournees werden gemaakt in de Verenigde Staten, Duitsland, Italië, Frankrijk, Spanje en de Sovjet-Unie. Op uitnodiging van koningin Beatrix werd in 1996 een concert voor Nelson Mandela en genodigden in Zuid-Afrika gegeven. Het orkest is daar in de zomer van 2001 teruggeweest voor een nieuwe tournee. Naast concerten gaven de ensembleleden daar workshops aan jonge kinderen. In 2002 speelde Sinfonietta in de Cité de la Musique in Parijs.

CD's
Amsterdam Sinfonietta heeft een groot aantal cd's opgenomen, met werken van onder meer Mozart, Sjostakovitsj (waarvan één bekroond met een Edison), Tsjaikovski, Gershwin, Stravinsky, Denisov en Frank Martin (beide laatste cd's bekroond met een Diapason d'Or). In samenwerking met het label BIS zijn de complete strijkerssinfonia's en de soloconcerten van Mendelssohn opgenomen en verzameld in twee boxen. In 2001 werd de eerste cd met Peter Oundjian uitgebracht, gewijd aan het late kwartetoeuvre van Beethoven.

Gastdirigenten en solisten
Jaarlijks werkt het orkest met een aantal verschillende gastdirigenten en solisten Zo stonden onder meer Iona Brown, Thierry Fischer, Valery Gergiev, Roy Goodman, Christopher Hogwood, Reinbert de Leeuw, Viktor Liberman, Gennady Rozhdestvensky, Etienne Siebens en Murray Perahia voor het orkest. Uit het buitenland werden gerenommeerde solisten aangetrokken als Olaf Bär, Nobuko Imai, Kim Kashkashian, Gidon Kremer, Yo-Yo Ma, Sabine Meyer, Pekka Kuusisto, Enrico Pace, Viktoria Postnikova, Menahem Pressler, Robert Levin, het Brodsky Quartet, Ilya Grubert, Isaac Stern en Thomas Zehetmair. Van Nederlandse bodem verleenden tot nu toe onder meer Anner Bijlsma, Ronald Brautigam, Isabelle van Keulen, Jard van Nes, Bart Schneemann, Pieter Wispelwey en Miranda van Kralingen hun medewerking.

Websites: www.sinfonietta.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 6.