muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Nicolaus Harnoncourteigenlijk Johann Nicolaus graaf de la Fontaine en d'Harnoncourt-Unverzagt geboren 6-12-1929 te Berlijn
Oostenrijks cellist, violist en dirigent

Nadat hij zijn muzikale opleiding bij cellist Paul Grümme aan het conservatorium van Graz en bij Emanuel Brabec aan de Weense muziekacademie had voltooid, trad Harnoncourt als cellist toe tot het Symphonieorchester Wien in 1952. Hij zou er 17 jaar lang lid van blijven.

Harnoncourt richtte in 1953, samen met zijn vrouw Alice Hoffelner, het ensemble Concentus Musicus Wien op, dat hoofdzakelijk uit leden van het Symphonieorchester Wien bestond. Concentus Musicus Wien speelt vooral oude muziek vanaf het einde van de Middeleeuwen tot aan de Barok. Het gebruikt hierbij enkel oude instrumenten of getrouw nagebouwde kopieën.

Ondertussen heeft de veelgelauwerde Harnoncourt het repertoire van het ensemble met composities uit de 20ste eeuw uitgebreid.

Vanaf 1972 doceert Harnoncourt uitvoerings praktijk en de studie van historische instrumenten aan het Mozarteum Salzburg, een positie die hij bekleedde tot 1993. Tezelfdertijd groeide zijn succes als een opera-dirigent.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.