muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Nicola Antonio Zingarelli

Nicola (ook: Niccolò) Antonio Zingarelli (geb. 4.4.1752 in Napels, gest. 5.5.1837 in Tore del Greco bij Napels), Italiaans violist en componist.

Zingarelli, die tot de vertegenwoordigers van de Napolitaanse operastijl behoorde, schreef o.a. 37 opera's, oratoria, orkestwerken, kamermuziek, talrijke missen en andere kerkmuziek, waarvan verscheidene in vele landen lange jaren op het repertoire stonden (o.a. Giulietta e Romeo, 1796). In zijn religieuze composities gebruikte Zingarelli al de in de Romantiek zeer populaire Palestrina-stijl.

Zingarelli studeerde aan het Conservatorio Santa Maria di Loreto te Napels, waar leerlingen in 1768 zijn eerste opera I quattro pazzi opvoerden.

Hij was enige tijd vioolleraar, maar na het succes van zijn opera Alsinda (1785) werd hij in 1792 maestro di cappella van de kathedraal te Milaan, in 1794 in Loreto, was van 1804-11 maestro di cappella van de Sixtijnse kapel (Sint-Pieter te Rome). Zijn functie hier raakte hij kwijt omdat hij weigerde een Te Deum te laten uitvoeren ter gelegenheid van de geboorte van de zoon van Napoleon.
Van 1813 tot zijn dood in 1837 is directeur van het Real Collegio di Musici in Napels en sedert 1816 tevens maestro di cappella van de kathedraal van Napels.

Tot zijn vele leerlingen behoorden Vicenzo Bellini en Giuseppe Mercadante.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.