muziekbus
Dit artikel is 24-09-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Nico Richter

Nico Richter (1915-1945)De componist en arts Nico Richter werd in 1915 geboren te Amsterdam, in een niet-religieus joods gezin.

Al jong - vanaf zijn zevende jaar - kreeg hij vioolles, o.a. van Sam Tromp. Zijn compositietalent openbaarde zich vanaf zijn dertiende.

Hoewel hij zich meer tot de muziekstudie voelde aangetrokken, studeerde hij na de H.B.S., op aandringen van zijn ouders, medicijnen.
Reeds op de H.B.S. begon Nico Richter kleine stukjes te componeren. Aan de universiteit dirigeerde hij verscheidene jaren achtereen het orkest van de studentenvereniging U.S.A.

Hij onderbrak zijn studie om directie bij Hermann Scherchen te gaan studeren, een belangwekkend promotor van nieuwe muziek.

In 1935 verwierf hij de Prix Henri Leboeuf in Brussel met een Concertino, voor klarinet, hoorn, trompet, piano en 2 violen.

In 1940 trouwde Richter de violiste Hetta Scheffer. Als medisch student aan de universiteit, werd Richter dirigent van MUSA, het orkest van de studentenvereniging Unitas, waarmee hij zich onder meer inzette voor de jonge componist Lex van Delden.

In 1941 studeerde Nico Richter af als arts.

In de jaren dertig toonde Richter als componist een gestage ontwikkeling met stukken als Sinfonie-Divertimento en de kameropera Amorijs. Hij orkestreerde aan het begin van de tweede Wereldoorlog Ernest Bloch's Baal Schem. In 1942 componeerde Richter Twee stukken voor viool en piano.

Politiek bewust, raakte hij vroeg betrokken bij het verzet. In 1942 werd hij opgepakt. Na een lange lijdensweg kwam hij in 1945 doodziek terug uit het concentratiekamp Dachau. Richter schreef nog twee delen van een Serenade voor fluit, viool en cello; het eerste deel Allegretto giocoso en het laatste deel Presto-adagio. Hij stierf echter, in augustus 1945, voordat hij de overige delen had voltooid.

Na de bevrijding klonk Richters werk aanvankelijk vooral in 'De Suite'. Een zaaltje in een kamer 'en suite' waar vanaf 1951 concerten werden georganiseerd door Richters weduwe Hetta Scheffer en haar tweede man, Peter Rester. In het seizoen 1996/97 vond Richters muziek een nieuw thuis in de serie Uilenburger Concerten van de Leo Smit Stichting.

Onlangs is het complete kamermuziekoeuvre van Nico Richter verschenen op CD, uitgevoerd door musici van het Leo Smit Ensemble. Deze cd gaat vergezeld van een rijk geïllustreerde uitgave van Richters levensverhaal, geschreven door zijn nicht, de biografe Juul Muller.

Zie ook www.nederlandsmuziekinstituut.nl/collecties/biografie/richter.pdf

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.