kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Nick Cave

Nicholas Edward Cave (Warracknabeal, 22 september 1957) is een Australische muzikant, liedjesschrijver, dichter, schrijver en acteur.

Nick ontmoette Mick Harvey op de middelbare school, en zij richtten een band op onder de naam The Boys Next Door. De band onderging een naamsverandering naar The Birthday Party toen ze naar Londen verhuisden. De band kreeg toen ook een gitarist, Blixa Bargeld van Einstürzende Neubauten. In 1983 verhuisde de band naar West-Berlijn, en viel kort daarna uit elkaar. Cave, Harvey, en Bargeld vormden daarna The Bad Seeds met Barry Adamson. De band bracht een aantal succesvolle albums uit over de laatste 20 jaar.

Cave verhuisde naar São Paulo, Brazilië, alwaar hij in 1987 trouwde met Viviane Carneiro. Hij heeft een zoon uit dit huwelijk, Luke (1991). Begin 1993 verhuisde hij terug naar Londen. Momenteel (2005) woont hij in Brighton.

Muziek geschreven door Nick Cave wordt gebruikt in een aantal van de films gemaakt door Wim Wenders, waaronder Wings of Desire waarin Cave ook een live optreden doet, Until the End of the World en Faraway... So Close. Hij is ook de mede-auteur van de onafhankelijk geproduceerde film Ghost of the Civil Dead uit 1989. In hetzelfde jaar bracht hij een boek uit met de titel And the Ass Saw the Angel, dat warm werd ontvangen door critici.

In 1996 brachten Nick Cave and the Bad Seeds een album uit met de titel Murder Ballads. Zoals de titel doet vermoeden een album met liedjes over moord. Een duet met Kylie Minogue, Where The Wild Roses Grow, werd een grote hit. Het album "The Boatman's Call" uit 1997 is een groot artistiek en (voor Cave's standaard) commercieel succes. De nummers op dit album staan in het teken van zijn op de klippen gelopen relatie met PJ Harvey.

Nick Cave heeft ook het script geschreven voor de film The Proposition van John Hillcoat (2005), waarin onder andere Guy Pearce, Ray Winstone, Danny Huston, John Hurt, David Wenham en Emily Watson een rol vertolken. De muziek voor deze film schreef hij samen met Warren Ellis.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Nick_Cave.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 6.