muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Niccolo Jommelli

Niccolò Jommelli, ook N. Jomelli (geb. 10.9.1714 in Aversa bij Napels, gest. 25.8.1774 in Napels), Italiaans componist.

In 1725 begon Niccolò Jommelli zijn studies aan het Conservatorio San Onofrio in Napels waar hij les volgde bij F. Feo en I. Prota. Drie jaar later zette hij zijn studies voort aan het eveneens in Napels gevestigde Conservatorio della Pietà dei Turchini waar hij een leerling werd van N. Fagos.

In 1736 werd hij door markies Avalos del Vasto als diens huiskapelmeester in dienst genomen. In de loop van een verblijf te Rome en Bologna ontmoette Jommelli in 1741 Padre Martini die hem contrapuntlessen gaf. Tussen 1743 en 1747 werkte hij te Venetië als directeur van het Conservatorio degli Incurabili. In de jaren 1749-1750 verbleef Jommelli te Wenen waar hij nauw samenwerkte met librettist Pietro Metastasio. In 1750 werd Jommelli tot tweede kapelmeester van de San Pietro in Rome benoemd. Drie jaar later werd hij aangesteld als hofkapelmeester en theaterdirecteur in Stuttgart. Hij bekleedde deze ambten tot 1769.

Niccolò Jommelli - die een benoeming als hoforganist te Lissabon afsloeg - schreef onder meer kamermuziek en vocale werken (v.b. oratoria, een passie, cantates, missen, psalmen, gradualen, responsoria, een Magnificat en een zeer bekend geworden Miserere voor twee sopranen en orkest). De meeste aandacht besteedde Jomelli echter aan zijn opera's, waarvan er ongeveer 60 bewaard zijn gebleven. Terwijl zijn vroege operacomposities nog de traditie van de Napolitaanse school volgen, maakte Jommelli tijdens zijn verblijf in Stuttgart meer gebruik van koren, gaf het orkest een meer nadrukkelijke rol samen met het dramatische accompagnato.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.