muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

New-Romantics

New Romantics

Muziek (1970-1980)
In de popmuziek is Neo-Romantiek, eigenlijk Nieuw Romanticisme, een jeugdcultuur aan het einde van de 70er, begin 80er jaren. De beweging ontstond als culturele afsplitsing van de Engelse New Wave. Toen men geen passende naam voor deze stijl vond (eerst werd gesproken van 'The Cult With No Name'), gaf een artikel in de muziekpers over de tweede single van de groep Duran Duran "This Is Planet Earth": "Some New Romantic Looking For The TV Sound", in 1981 de stroming een naam. Zie artikel New Romantics.

De aanhangers van deze stroming, die New Romantics of Blitz Kids genoemd worden, zijn genoemd naar de legendarische nachtclub 'The Blitz' in Londen. Deze bezoekers waarbij ook Gary Numan hoorde, vielen op door hun exotische kleding, bestaande uit klassieke uniformen, hoeden, harlekijnkostuums en indianenkleding. De make-up was ook extreem, en de bizarre haarstijlen vielen op.

De muziek van deze beweging bewoog zich tussen New Wave, Funk en Glam Rock; bands die muziek van deze stroming bekend maakten waren Visage, The Human League, Spandau Ballet; het was de inspiratie voor de latere Synth-pop.
In hoeverre de Neo-Romantiek de Gothic-Beweging beïnvloedde, is onzeker. De conclusie is toch, dat diverse kledings- en haarstijlen van de latere, Duitse Gothic- en Wave-beweging overgenomen werden zoals bijvoorbeeld blouses en avondkleding.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Neo-Romantiek

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.