muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

New-Orleans

Vroegste vorm van jazz die werd ontwikkeld aan het begin van deze eeuw (tussen 1900 en 1930).

Jazz is een Amerikaanse geïmproviseerde muziekvorm die aan het begin van de 20e eeuw ontstaat en zijn wortels heeft in Afrikaanse muziek, spirituals, psalmen en folkmusic. Maar ook elementen uit de Europese klassieke muziek zijn in de jazz verweven.

De eerste volwaardige vorm van jazz ontstond toen de allereerste jazz zich rond de eeuwwisseling van het platteland naar de Amerikaanse havenstad New Orleans verplaatste en elementen uit de blues, de gospel, de negro spiritual, mars- en dansmuziek en vooral de ragtime integreerde. Kroegpianisten, blueszangers, fanfareorkesten, van Afrikaanse, Creoolse en blanke afkomst gebruiken melodie├źn uit elkaars culturen om daar vervolgens weer op te improviseren. Jazz is in deze fase van de jazztraditie vooral amusements- en dansmuziek en zal dat nog jaren blijven.

De oorspronkelijke bezetting bestond uit een combinatie van kornet (of trompet), klarinet, trombone, banjo, tuba en slagwerk. Later werd er een piano aan toegevoegd en de tuba werd vervangen door de meer flexibele contrabas.

Typisch voor de New-Orleansjazz was de collectieve improvisatie, waarbij de kornet de rol van melodie-instrument vervulde. In dit verband spreekt men ook wel van de zogenaamde "hot play", waarbij elke speler door een geheel eigen articulatie, intonatie of vibrato een typische klank aan zijn instrument verleent.

De New-Orleansjazz was een exclusieve aangelegenheid van zwarten. Een pionier van het genre was de kornettist/orkestleider Buddy Bolden, die omstreeks 1890 actief was.

De New-Orleansjazz kende zijn hoogdagen rond 1915 in de uitgaanscentra van de zuidelijke Amerikaanse steden. Daarna verhuisde de New-Orleansjazz geleidelijk naar Chicago, waar legendarische musici als King Oliver, Louis Armstrong en Jelly Roll Morton het genre op plaat vereeuwigden.

In de jaren '30 werd de New-Orleansjazz verdrongen door de hippe swingjazz.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.