muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

New-Age

New Age

Levensfilosofie met bijpassende muziek.

New Age (filosofie)
New age gaat uit van schoonheid, rust en innerlijke harmonie en lijkt vooral een amalgaam van alternatieve religies. De beweging ontstaat aan het eind van de jaren zeventig in de Verenigde Staten als de hippies uit de jaren zestig dertigers zijn geworden.

New Age (muziek)
New age is een manier van leven in de westerse samenleving, gebaseerd op elementen van diverse tradities uit doorgaans niet-westerse culturen. Muziek die deze principes in zich draagt en uitdraagt heet ook new age.
New age is therapeutische, meditatieve, doorgaans elektronische instrumentale muziek om de luisteraar van stress te verlossen. New age muziek wordt geacht een helende werking te hebben. In de alternatieve geneeskunde wordt veelvuldig gebruik gemaakt van new age muziek, bijvoorbeeld bij ontspanningsoefeningen.

De muziek van New Age aanhangers vindt vooral zijn weg langs alternatieve kanalen als de reformwinkel en de universiteitswinkel. New age muzikanten laten zich inspireren door ambient, symfonische pop en klassieke muziek. De muziek, die een laag tempo heeft, kenmerkt zich door synthesizertapijten en atmosferische zang.

New Age (astronomie)
De term New Age heeft oorspronkelijk slechts betrekking op het nieuwe tijdperk dat in vele religies en denkscholen verwacht wordt, op basis van het astronomische gegeven dat het zogeheten lentepunt van de zon langs de sterrebeelden van de Dierenriem verschuift en "in de afgelopen 2000 jaar is ingelopen op de constellatie Vissen en nu net in de Waterman zit", aldus prof. E.P.J. van den Heuvel, hoogleraar sterrenkunde aan de Universiteit van Amsterdam (VPRO-gids nr.2, 1996). Aangezien een volledige omgang van de zon langs de Dierenriem circa 26.000 jaar in beslag neemt, duurt elk tijdperk gemiddeld 2150 jaar (±1/12 deel).

Websites: www.muziekweb.nl, nl.wikipedia.org, nl.wikipedia.org/Categorie:New_Age home.planet.nl/~wmt

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.