muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Neville MarrinerSir Neville Marriner geboren Lincoln 15 april 1924
Engels dirigent en violist

Neville Marriner studeerde aan het Royal College of Music in Londen en daarna studeerde hij viool bij René Benedetti aan het conservatorium van Parijs.

In 1949 richtte Marriner het Virtuoso String Trio op en samen met Thurston Dart het Jacobean Ensemble. Van 1949-50 doceerde hij viool aan het Royal College of Music. Tezelfdertijd nam hij deel aan de zomercursus directie in Maine in de VS, gegeven door Pierre Monteux.

Vanaf 1952 was Marriner violist bij het London Philharmonic Orchestra en vanaf 1956 tot 1968 violist bij het London Symphony Orchestra. Hierdoor speelde hij met veel belangrijke dirigenten, waaronder Toscanini, Wilhelm Furtwängler, Guido Cantelli en Herbert von Karajan.

In 1959 stichtte Neville Marriner het Academy of St Martin-in-the-Fields, kamerorkest. Als leider van het orkest ging hij steeds meer dirigeren en Pierre Monteux werd zijn mentor. Hij maakte vele concerttournees en opnames met het orkest.

Van 1969-79 was Marriner muziekdirecteur van het Los Angeles Chamber Orchestra, van 1979-86 muziekdirecteur van het Minnesota Orchestra en van 1986-89 eerste dirigent van het Radio-Sinfonieorchester Stuttgart van de Zuid-Duitse Radio.

Het grootste deel van zijn opera- en symfonische-uitvoeringen en -opnamen maakt hij met het Academy of St Martin-in-the-Fields, maar hij werkt ook regelmatig met belangrijke orkesten over de gehele wereld.

Neville Marriner werd in 1979 benpemd tot Commander of the Order of the British Empire en werd in 1985 geridderd. In 1995 ontving hij van het Franse Ministerie van Cultuur de 'Ordre des Arts et Lettres'.

websites: www.bach-cantatas.com, Academy of St Martin-in-the-Fields

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.