muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Nederlandse-Opera

Opera in Nederland

Terwijl veel landen in Europa al een lange operatraditie hadden - operahuizen, scholing, opera's in de eigen taal - was muziektheater in Nederland nog een exotische aangelegenheid. Tot ver in de negentiende eeuw waren het buitenlandse gezelschappen die hier opera's uitvoerden. In Rotterdam vooral, waar de groeiende haven welvaart bracht en de 'nieuwe rijken' vanaf 1860 de Hoogduitsche Opera steunden. Maar ook in Den Haag en Amsterdam, waar je de Franse en Italiaanse opera kon bezoeken.

Van een 'Nederlandsche Opera' sprak men voor het eerst in 1890, toen in de stadsschouwburg in Amsterdam Nederlandstalige opera's werden uitgevoerd (opera met een nationaal tintje, nauwelijks een opmaat voor de Nederlandse Opera zoals we die nu kennen).

De belangrijkste initiator van opera-uitvoeringen in die tijd was de in 1883 opgerichte Wagnervereeniging. Inderdaad wilde deze vereniging in de eerste plaats de muziekdrama's van Richard Wagner in Nederland brengen, maar dit streven bracht vanzelf met zich mee dat men de Nederlandse operacultuur naar een hoger plan moest tillen. Al snel beperkte men zich niet meer tot de opera's van Wagner alleen. Bankier Jan Wilson en graanhandelaar Julius Bunge stonden garant voor de financiƫn. Henri Viotta was artistiek directeur. Men begon samen te werken met o.a. het kersverse Concertgebouworkest, en tot de Tweede Wereldoorlog zou de Wagnervereeniging een voortrekkersrol blijven spelen. Dirigenten Erich Kleiber, Pierre Monteux en Bruno Walter werden naar Nederland gehaald, zangers van naam traden op en nieuwe opera's van Alban Berg, Claude Debussy en Richard Strauss werden gepresenteerd.

De econoom Paul Cronheim doet er als secretaris van de vereniging alles aan om een Nederlandse Opera opgericht te krijgen. Na de bezetting van Nederland trekt hij zich terug, maar zijn plannen zullen na de Tweede Wereldoorlog verder uitgewerkt worden (ook een eerste idee voor een Holland Festival komt van Cronheim, die een taak voor Nederland zag weggelegd toen de Salzburger Festspiele en Bayreuth de cultuurpolitiek van de nazi's gingen uitdragen).

Zie verder de volledige bron op De Nederlandse Opera

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.