muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Nederlandse Wagnervereniging

In 1883 overlijdt Richard Wagner. Datzelfde jaar nog is de Nederlandse Wagnervereeniging een feit. Een club steenrijke Amsterdamse zakenlieden laat zich op sleeptouw nemen door de muzikale jurist Henri Viotta, die van jongs af aan zijn hart aan Wagner heeft verpand.

De besloten bijeenkomsten van de Nederlandse Wagnervereeniging waren society-evenementen zonder weerga. Maar ook waren ze gedurende zeventig jaar stralende hoogtepunten van het muziekleven in ons land. Het beste was nog niet goed genoeg. Dankzij de miljoenen van een eenzelvige zakenman en de aan bezetenheid grenzende toewijding van enkele muziekliefhebbers heeft de Wagnervereniging op het muziektheater van Nederland een onuitwisbare invloed uitgeoefend. Tal van wereldvermaarde kunstenaars hebben er hun beste krachten aan gegeven.

De Wagnervereniging was toonaangevend, maar leefde niet van Wagner alléén. Anders dan Wagners Bayreuther Festspiele stond zij open voor de toenmalige avant-garde en de sensationele Les Ballets russes van Diaghilev. En anders dan Bayreuth raakte de Wagnervereniging niet besmet met het kwaad van rassenwaan en nationalisme. 'De geest van Wagner' was voor de notabelen van de Wagnervereniging slechts vervuld van de allerhoogste Kunst.

Julius Carl Bunge (1865-1934)
Vooral dankzij de financiële steun van een steenrijke graanhandelaar uit de hoofdstad, Julius Carl Bunge konden er veel opera's van Wagner in Nederland worden uitgevoerd. Koopman Bunge heeft, uit romantische liefde voor Wagner, Nederland laten kennis maken met muziektheater zoals het nog nooit was vertoond. De fascinatie van Bunge voor het mythische universum van Wagner ging zo ver dat hij zelfs in Aerdenhout een landgoed in Wagneriaanse stijl liet optrekken. De Wagnervereniging is inmiddels overgegaan in de Nederlandse Opera, het aanbod van Bunge om op het Museumplein een opera te bouwen werd afgewezen door de gemeente Amsterdam, en zijn villa in Aerdenhout is gesloopt door projectontwikkelaars.

Websites: www.radio4.nl


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.