muziekbus
Dit artikel is 06-02-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Nederlandse popmuziek

Aan het einde van de jaren vijftig werd de rock 'n roll zeer populair bij een jeugdig publiek. Elvis Presley zou uitgroeien tot het eerste echte popidool.

In Nederland was er in die tijd de Indo-rock, een muziekstroming die zich concentreerde in de regio Den Haag - Rotterdam en werd gemaakt door Indische en Molukse muzikanten afkomstig uit voormalig Nederlands Indië (Indonesië). The Tielman Brothers uit Breda waren sinds 1958 de trendsetters. Verder waren er succesvolle bands als The Real Room Rockers, Oety & his Real Rockers, The Hot Jumpers, Electric Johnny and his Skyrockets, The Crazy Rockers, The Rollers, The Fire Devils. Andere Nederlandse gitaargroepen zoals Willy and his Giants, René and The Alligators en The Jumping Jewels waren vooral geïnspireerd door de instrumentale rockmuziek van de Engelse Shadows en de Amerikaanse Ventures. Zij waren de inspiratiebron voor de latere beatgroepen (b.v. Golden Earring(s) en The Motions). De eerste grote rock 'n roll-hit kwam van Peter Koelewijn and his Rockets uit Eindhoven: 'Kom van dat dak af'. In de jaren zestig kwam de Nederpop met de beatmuziek tot grote bloei. Op radio en tv kwamen speciale 'tienerprogramma's' waarin de succesvolle bands optraden en de top 40 van Radio Veronica hield bij wat de verkoopresultaten van de beatplaten waren. Zie ook: Nederbeat.

Jaren zeventig
Een heel andere stroming kwam opzetten in de popmuziek: de symfonische rock, met exponenten als Earth & Fire en Kayak. Het popprogramma 'Toppop' werd razend populair bij de jonge kijkers. De discotheken rezen als paddenstoelen uit de grond, zodat het live-circuit voor popgroepen inzakte. De tweede helft van de jaren zeventig werd gedomineerd door de disco-rage en alleen bands als The Golden Earring, Earth & Fire, Gruppo Sportivo, Teach-In, BZN, Pussycat en Champagne wisten zich te handhaven.

Jaren tachtig
Het succes van de band Doe Maar leidde tot een opleving in Nederlandstalige popmuziek. Bands als Toontje Lager, Frank Boeijen Groep, Noodweer en Het Goede Doel kwamen onder de aandacht en zorgden daarmee voor een opleving van Nederlandstalige popmuziek. Een herleving van het levenslied werd zichtbaar in het werk van André Hazes.

In de tweede helft van dit decennium deed zich het verschijnsel van de nostalgie voor naar de popmuziek uit de jaren zestig en zeventig, als reactie op de met computers gemaakte muziek en de house. Deze hang naar het verleden uitte zich in de vele 'beat-revivals' die in het land werden georganiseerd, in het draaien van popklassiekers op de (lokale) radiostations, in de televisie-programma's over popartiesten van weleer (waarvan er velen weer gingen optreden) en uit de enorme verkoopresultaten van verzamel-cd's van deze muzikanten.

Jaren later (in 2004) zou het Radio 2-programma 'Top 2000' (met hits vanaf de jaren vijftig) volgens het ANP maar liefst 6,5 miljoen luisteraars trekken. Naar het televisieprogramma 'Top 2000 à go go' zouden toen 6,8 miljoen mensen kijken.

Op museaal gebied werden er diverse initiatieven genomen. Zo was er de Stichting Popmuseum uit Den Haag die exposities over de popgeschiedenis organiseerde, en PAN (Pop Archief Nederland, later opgegaan in het Nationaal Popinstituut), die een collectie begon op te bouwen. Een echt museum kwam er nog niet.

Jaren negentig
In 1994 werd in Den Haag de Stichting Rock 'n Art Hall of Fame, opgericht met als doel het realiseren van een Nationaal Popmuseum, waarin de geschiedenis van de Nederpop belicht wordt.

Ook in de tweede helft van de jaren negentig waren er veel Nederlandstalige bands succesvol, naast soloartiesten als Ruth Jacott, Marco Borsato en de Engelstalig zingende René Froger. Het fenomeen 'studentenbands' deed zich voor, met de Hermes House Band, Van Dik Hout en Guus Meeuwis & Vagant. Daarnaast hadden de bands De Kast, Volumia!, IsOokSchitterend, Acda en de Munnik en met name Bløf veel succes.

Een uniek initiatief was de oprichting van de Fontys Rockacademie in Tilburg in 1998.

2000
Abel was in 2000 een succesvolle Nederlandstalige groep en uit Den Haag, opnieuw 'Popstad nr. 1', kwamen Anouk, Kane en Di-Rect. Verder werd ook de symfonische metal groep Within Temptation zeer populair, tot over onze landsgrenzen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.