muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Nederlands-Concertkoor

Nederlands Concertkoor

Het Nederlands Concertkoor ontstond twintig jaar geleden uit het Concertgebouworkest Koor dat het Koninklijk Concertgebouworkest waar nodig met koorpartijen moest ondersteunen. Toen voormalig chef-dirigent Riccardo Chailly te kennen gaf liever met beroepskoren te werken en het koor ophief, ging een kern van zangers verder onder de naam Nederlands Concertkoor. Het is in 1987 opgericht en bestaat uit ruim honderd zangers en zangeressen. Tegenwoordig draagt dit amateurkoor regelmatig bij aan concertuitvoeringen van onder andere het Residentie Orkest, het Gelders Orkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

De kloof tussen de amateur en de professionele koorzang is nog altijd groot. Slechts een klein aantal semi-professionele -al dan niet specialistische koren-, zoals het Koor Nieuwe Muziek, het Nationaal Jeugdkoor, Cappella Amsterdam en het Nederlands Concertkoor is er in geslaagd tot de professionele podia door te dringen.
Het Nederlands Concertkoor (NCK) verleent ieder jaar zijn medewerking aan zes tot tien grote muziekproducties die worden uitgevoerd met verschillende binnen- en buitenlandse orkesten, dirigenten en solisten.
Tot het repertoire van het NCK behoren de grote koorwerken uit de 18e, 19e en 20e eeuw en het omvat zowel wereldlijk als religieus werk. De artistieke leiding is in handen van Rob Vermeulen, dirigent en Thom Janssen, pianist.

Website: www.nck.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.