muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Nederlands-Blazers-Ensemble

Nederlands Blazers Ensemble

What is the NBE?

Het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) wordt gevormd door musici uit de belangrijkste Nederlandse symfonieorkesten. Het is een vriendenclub van ruim twintig musici (hout, koper, slagwerk en contrabas) die ongeveer vijftig keer per jaar bij elkaar komt om bijzondere programma's te spelen in binnen en buitenland. Het NBE geeft haar programma's, die vaak de indeling 'klassiek' en 'hedendaags' ontstijgen, graag een theatraal accent.

De muzikale leiding van het NBE is momenteel in handen van de hoboist Bart Schneemann.

Het NBE creëerde de afgelopen jaren een groot aantal nieuwe programma's die het eigen verhaal van een componist of een solist vertellen. Zo ontstonden programma's rondom Jordi Savall, Kevin Volans, Roger Doyle, Alexander Raskatov, Luca Francesconi, Cornelis de Bondt , Theo Loevendie , Guus Janssen , John Psathas, Maarten Altena , Martijn Padding , Ayub Ogada, Iva Bittova, The Hilliard Ensemble, Marco Beasley, Manos Achalinotopoulos, Aynur en vele anderen.

Daarnaast maakt het NBE programma's als Het Dagboek van Schumann waarin door middel van dagboekfragmenten en Schumanns pianomuziek, in bewerkingen van componist Otto Ketting, het verhaal verteld wordt van Schumanns waanzinnig worden of De Schepping waarin de Vlaamse auteur Bart Moeyaert zijn nieuwe scheppingsverhaal vertelt bij een 18e-eeuwse bewerking van Die Schöpfung van Franz Josef Haydn. Rondom het Mozartjaar 2006 bewerkte het NBE Le Nozze di Figaro, Die Zauberflöte en Così fan Tutte tot nieuwe kameropera's.

In de komende jaren staan nieuwe programma's rondom onder andere componist Richard Ayres en de Ashton Brothers, nieuw muziektheater rondom de opera's van Rossini en een nieuw project met Marco Beasley op stapel.

Hoogtepunt van NBE's avontuurlijk programmeren is het Nieuwjaarsconcert dat elk jaar rondom een thema wordt gemaakt en op 1 januari op televisie wordt uitgezonden vanuit het Amsterdamse Concertgebouw.

Het NBE heeft eigen concertseries in Amsterdam, in het Concertgebouw en het Muziekgebouw aan 't IJ. Het NBE maakt gemiddeld twee buitenlandse concertreizen per seizoen en heeft nagenoeg over de gehele wereld opgetreden. Het NBE maakte opnames voor Philips en het Engelse label Chandos. Onder het motto 'voor wie erbij was of erbij had willen zijn' startte het NBE in november 1999 het eigen cd-label NBELIVE. NBELIVE brengt elk jaar twee à drie live registraties uit van de bijzondere projecten van het Nederlands Blazers Ensemble.

Websites: www.nbe.nl en nl.youtube.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.