muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Nationaal-Pop-Instituut

Het Nationaal Pop Instituut (NPI) is een organisatie die zich inzet voor de ontwikkeling en kwaliteit van de Nederlandse popmuziek. Hierbij gaat het om alle soorten popmuziek: van pop en rock tot hiphop, urban, dance, crossover en wereldmuziek. Het Popinstituut is opgericht in 1975 en wordt sinds 1977 gesubsidieerd door de rijksoverheid.

Website: Nationaal Pop Instituut vind je antwoord op alle vragen over popmuziek. Sinds 1975 heeft het Popinstituut een omvangrijke collectie boeken, tijdschriften, krantenknipsels en geluidsdragers opgebouwd die toegankelijk is voor publiek.

Tijdschriften
In onze tijdschriftenkast vind je alle belangrijke recente popbladen uit binnen- en buitenland zoals Oor, Aardschok, FRET, Music Maker, Q, NME, Billboard etc. De collectie omvat ook oude Nederlandse bladen zoals Hitweek en Muziek Express en minder bekende uitgaven, waaronder IO Pages, Fake en Country Gazette. Complete jaargangen belanden uiteindelijk ingebonden in onze boekenkasten, zodat ze niet alleen goed geconserveerd blijven maar ook makkelijk te raadplegen zijn.

Artikelen
In de Mediatheek zijn duizenden artikelen over popmuziek uit dag- en weekbladen digitaal opgeslagen en eenvoudig te raadplegen. Tik de woorden Grote Prijs in en je kunt meteen alle artikelen over De Grote Prijs van Nederland inzien en printen. Hetzelfde geldt voor iedere bandnaam, podium, festival of ander onderwerp.

Boeken, scripties en onderzoeken
De Mediatheek telt de grootste collectie popboeken in Nederland; encyclopedie├źn, bio- en discografie├źn, binnen- en buitenlandse hitlijsten, scripties en onderzoeken, etc. In totaal enkele duizenden boeken die samen vrijwel het hele spectrum van de popmuziek beslaan.

Geluidsdragers
Het Nationaal Pop Instituut verzamelt releases van Nederlandse bands en heeft een aanzienlijke collectie LP's, cd's en demo's. Het is mogelijk om recente demo's en cd's op afspraak in de Mediatheek te beluisteren.

Foto's
De Mediatheek heeft een bijzondere fotocollectie opgebouwd. De foto's zijn beschikbaar voor professionele doeleinden en op afspraak te bekijken.

De Mediatheek als werk- en studieruimte
. de collectie binnen handbereik
. ruime werkplekken
. computers
. kopieerfaciliteiten
. recente cd's en demo's luisteren

De Mediatheek is geopend van maandag tot en met vrijdag tussen 10.00 en 17.00 uur.

Wil je van tevoren weten of een bepaald boek in onze collectie aanwezig is dan kun je gebruik maken van de boekenlijst. Heb je een vraag? Stuur dan een mailtje naar mediatheek@npi.nl.

Fantasio
Fantasio is de eigen zaal van het Popinstituut; een ideale locatie voor lezingen, cd-presentaties, master classes, speciale concerten, radio- & tv-opnames, bijeenkomsten, enzovoort. Zo vonden hier een aantal spraakmakende evenementen plaats: de persconferentie waarin Doe Maar haar hereniging bekend maakte, de cd-presentatie van het nieuwe Junkie XL-album voor tientallen journalisten uit de gehele wereld, een gouden plaat-uitreiking aan De Dijk en tv-opnames van een tiental Nederlandse groepen in het kader van de 2 Meter Sessies en een labelpresentatie van Sony met optredens van the Jayhawks en Grof Geschut.
Stuur voor meer informatie over zaalhuur van Fantasio een e-mail naar: info@npi.nl.

Agenda Fantasio
In Fantasio worden regelmatig concerten of andere activiteiten gehouden zoals Salon Fantasio en Forum Fantasio. Kijk hier wat er de komende tijd op het programma staat.

Salon Fantasio
Onder de naam Salon Fantasio organiseert het Nationaal Pop Instituut regelmatig rondetafelgesprekken waarin telkens een actueel onderwerp in de popmuziek ter sprake komt.

Forum Fantasio
Onder de naam Forum Fantasio organiseert het Nationaal Pop Instituut een serie talkshows met als thema Nederlandse Popmuziek. Vaste presentator praat Henk Hofstede zanger van Nits praat hierin telkens met twee muzikanten.

NATIONAAL POP INSTITUUT
Prins Hendrikkade 142
1011 AT Amsterdam,
Het pand van het Popinstituut biedt ook onderdak aan enkele andere organisaties. Op de bovenverdieping huizen www.habbekrats-reclame.nl, RadarGraphics en Cover Mechanics. In het souterrain zit het Nederlands Jazz Archief (020 - 627 1708) met een unieke collectie geluidsdragers en informatie over jazz in binnen- en buitenland.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.