muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Nathan Milstein

Bach BWV 1004 Chaconne Nathan Milstein Violin - Part 1

Nathan Milstein geboren 31 december 1903 in Odessa, gestorven 21 december 1992 in Londen
Amerikaans violist van Oekraïense afkomst

Nathan Milstein gold als muzikaal wonderkind. Al op de leeftijd van vier jaar kreeg hij vioolles bij Pjotr Stoliarski; toen hij elf jaar was werd hij opgenomen in het Conservatorium van St. Petersburg, waar hij bij Leopold Auer studeerde.

Na uitgebreide concerttournees met W. Horovitz verliet Milstein in 1925 de USSR. Na gastoptredens in Berlijn en Parijs vervolmaakte hij zijn kennis in het vioolspel bij Eugène Ysaye in Brussel.

In 1929 verhuisde Milstein naar de Verenigde Staten en maakte daar met het Philadelphia Orchestra onder leiding van Leopold Stokovski zijn Amerikaanse debuut. Samen met de pianist Horovitz en cellist Piatigorsky vormde hij een trio, dat tot over de landsgrenzen erg beroemd werd.

In 1942 werd Milstein Amerikaans staatsburger, leefde later echter in Frankrijk en uiteindelijk in Londen. Na een ongeval in het jaar 1989 moest Nathan Milstein, die vooral wegens zijn vlekkeloze, elegante toon geroemd werd, zijn carrière als solist definitief opgeven. Hij concentreerde zich voortaan op de transcriptie van pianomuziek naar viool en schreef zijn memoires.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.