muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Nannerl MozartEigenlijk Maria Anna Walburga Ignatia Mozart geboren 30 juli 1751 Salzburg, gestorven 20 oktober 1829 Salzburg Oostenrijkse pianiste en zuster van Wolfgang Amadeus Mozart.

Nannerl Mozart, het oudste kind van Leopold en Anna Maria Mozart (drie kinderen uit het gezin waren voor haar geboorte overleden), was vijf jaar ouder dan haar broer Wolfgang Amadeus. slechts twee kinderen uit het gezin werden ouder dan zes maanden, Leopold en Anna Maria Mozart. Vader Leopold, zelf geen onverdienstelijk violist, zag met het tweetal een droom werkelijkheid worden: ze bleken bijzonder getalenteerde muzikanten.

Nannerl had bewezen het muzikale talent van haar vader geërfd te hebben, en ten tijde van de komst van haar broertje was ze al volleerd klaveciniste.

Leopold leurde stad en land af met zijn twee wonderkinderen. Tussen 1763 en 1766 was het gezin maar liefst drieënhalf jaar onderweg, langs allerlei kastelen, koningshuizen, chique feesten en concertzalen in Europa.

In de loop van 1765 streken de Mozarts neer in Nederland. Zowel Amadeus als Nannerl zijn in Holland allebei ziek geweest, vermoedelijk buiktyfus, en op sterven na dood. Nannerl kreeg al het laatste sacrement toegewezen.

Nannerl was niet echt een wonderkind, alhoewel ze op zeer jonge leeftijd een virtuoos pianiste was heeft ze toch altijd in de schaduw van haar broer gestaan. Mede doordat haar vader Wolfgang Amadeus meer op de voorgrond plaatste.

Nannerl Mozart ging Wolfgang voor in zijn virtuositeit, maar werd vanaf dat zij veertien was (1765) door hun vader, Leopold Mozart, aan de kant gehouden omdat er aan het hof en in de kerk geen functies waren voor vrouwelijke componisten.

Nannerl heeft nooit een noot op papier gezet, en sleet een groot deel van haar volwassen leven als pianolerares.

Nannerl Mozart overleeft Wolfgang met ruim dertig jaar en zorgt dat zijn nalatenschap behouden blijft.

Ze trouwt in 1784 met Johann Baptist Reichsfreiherrn von Berchtold zu Sonnenberg. In 1829 sterft ze te Salzburg.

Op de oudste christelijke begraafplaats van Salzburg, het St.Petersfriedhof, ligt Nannerl Mozart.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.