muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Nadia BoulangerFrans organiste, pedagoge, componiste en dirigente, Parijs 16.9.1887 - Parijs 22.10.1979, zuster van Lili Boulanger,

Nadia Boulanger is een der invloedrijkste muzikale persoonlijkheden in Frankrijk, vooral door haar werkzaamheid aan het Amerikaans conservatorium te Fontainebleau. Tot haar leerlingen behoren Jean Francaix, Lennox Berkeley, Aaron Copland, Roy Harris, Walter Piston, Virgil Thomson, Lennox Berkeley, Igor Markevitsj, Nicholas Maw, Thea Musgrave en ook Gershwin vervoegde zich even bij haar.

Nadia Boulanger is vooral bekend als leraar en dirigent en minder als componist, in tegenstelling tot haar zuster Lili Boulanger.

Ze studeerde aan het conservatorium van Parijs, bij Vidal (harmonie), Guilmant en Vierne (orgel) en Widor en Fauré (compositie). Daar won zij vijf eerste prijzen en in 1908 de tweede prijs Prix de Rome.

pedagoge
Nadat Nadia Boulanger enige tijd gecomponeerd had, legde zij zich geheel toe op de muziekpedagogiek. Zij doceerde aan verschillende instituten in en nabij Parijs.
Vanaf 1950 was ze enige jaren directrice van het Conservatoire Américain in Fontainebleau. Tot haar leerlingen behoorden Copland, Berkeley, Piston, Markevitsj, Piazzolla, Philip Glass in 1964.

Nadia Boulanger gaf een gedisciplineerde en degelijke opleiding in o.a. harmonieleer en contrapunt. Ze legde sterk de nadruk op de praktijk van het schrijven van muziek en eiste van haar studenten, dat deze zes tot acht uur per dag besteedden aan de oefeningen die zij en haar assistente voor die week hadden opgegeven.
Behalve deze zogenaamde 'Zwarte Donderdag'-lessen gaf Boulanger ook ochtendlessen aan een select groepje studenten, welke zij confronteerde met een muzikaal probleem dat meestal niet kon worden opgelost voor de les over was.
Een studie gevolgd bij Nadia Boulanger stond er garant voor dat je op technische vlakken zoals harmonieleer, contrapunt, stemvoering e.d., nauwelijks nog fouten maakte.


dirigente
Als dirigent heeft Nadia Boulanger velen beïnvloed, vooral door de rol die zij speelde in de herontdekking van Monteverdi.
Als Maître de Chapelle van Monaco dirigeerde ze de muziek tijdens het huwelijk van prins Rainier en Grace Kelly. Tijdens het interbellum was ze de eerste vrouw die in Londen een symfonieorkest dirigeerde.

Met name Fauré (die ze als organiste assisteerde in de Madeleine) en Stravinsky behoorden tot haar favorieten.

Met de ondersteuning van prinses Marie-Blanche de Polignac kon Boulanger een vocaal/instrumentaal ensemble oprichten, waardoor ze zich ontwikkelde als een pionier met betrekking tot de madrigalen van Monteverdi. In 1938 nam ze een fijnzinnige vertolking op van de Liebesliederwalzer op.52 van Brahms, waarbij ze zij aan zij zat met een nog jonge Dinu Lipatti.

werken
Ze componeerde liederen (Les heures claires), kamermuziek, orkestwerken, de cantate La sirène, Les heures clair (1912) en Trois pièces voor cello en piano (1914). Nadia Boulanger heeft echter weinig werk nagelaten. Haar eigen composities omschreef ze als 'niet slecht, maar nutteloos' en doordat ze haar jongere zus Lili les had gegeven zag ze in dat ze over een groot pedagogisch talent beschikte.

Zie ook: Philip Glass: Het minimalisme voorbij door Arjan Raatgever (HJ)

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.