muziekbus
Dit artikel is 18-02-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Muzio Clementi

Muzio Clementi (23-1-1752 Rome, 10-3-1832 Evesham/Worcestershire) een Italiaans-Engels componist, pianist en pianopedagoog van o.a. John Field, J.B. Cramer, F. Kalkbrenner en Ignaz Moscheles. Clementi was zeer belangrijk voor de ontwikkeling van de pianotechniek.

Muzio Clementi volgde zijn eerste muziekonderricht bij Antonio Boroni in Rome. In 1776 trok Clementi naar Groot-Brittannië waar hij in Londen zijn pianostudie voltooide en zeer succesvol was als pianist en als muziekpedagoog.

Tussen 1777 en 1780 was Clementi als klavecinist verbonden aan de Italian Opera van Londen. Tijdens de twee daaropvolgende jaren gaf Clementi pianoconcerten op verschillende plaatsen in Europa o.a Wenen waar hij met Mozart concurreerde en Haydn en Beethoven ontmoette. Hij werd door Ludwig van Beethoven zeer gewaardeerd en beïnvloedde ook diens pianotechniek.

In 1799 associeerde hij zich in Londen met een pianobouwersfirma en uitgeverij. Tot 1802 was hij als solist, dirigent en leraar. Tot zijn bekendste leerlingen behoorden John Field, J.B. Cramer, Friedrich Kalkbrenner en Ignaz Moscheles. Clementi is voor de ontwikkeling van de pianotechniek zeer belangrijk geweest.
Hij werd in 1799 vennoot van de muziekuitgeverij en pianofortefabriek 'Longman & Broderip'.

In 1802 begon hij aan een concerttournee doorheen Italië, Midden-Europa en Rusland. 1810 keerde Clementi terug naar Londen waar hij mee de Royal Philharmonic Society hielp oprichten.

Clementi's études (Gradus ad Parnassum 1817) en sonatines behoren tot de standaardwerken van de pianopedagogiek. Hij componeerde een vijftigtal pianosonates alsook enkele syfonieën en ouvertures.

Selectie uit Clementi's piano-etudes: Méthode pour le piano-forte (Parijs 1801), Introduction à l'art de toucher le piano (Parijs 1802), Gradus ad Parnassum (3 delen, Londen 1817-1829; bestaat uit sonatines, canzonetten, fuga's, variaties en dansen).

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.