muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Muziektherapie

Muziektherapie is een vorm van preverbale psychotherapie. Centraal staat de therapeutische relatie tussen één of meerdere patiënten en één of meerdere therapeuten die de behandeling van stoornissen in het gedrag en beleving tot doel heeft.

Het gericht gebruik maken van muziek in al haar verschijningsvormen biedt eigen specifieke psychotherapeutische mogelijkheden in de behandeling van psychische problemen. Bij muziektherapie worden muzikale middelen binnen een therapeutische relatie gehanteerd ten einde veranderingen, ontwikkelingen, stabiliteit of acceptatie op emotioneel, gedragsmatig, cognitief, sociaal of lichamelijk gebied te bewerkstelligen.

Veel muziektherapeuten in Vlaanderen maken gebruik van een psychoanalytisch denkkader. In Nederland wordt muziektherapie ingezet als vorm van gedragstherapie.

Muziektherapie wordt ook vaak ingezet in de behandeling van psychische moeilijkheden bij verstandelijk gehandicapten. Doordat taal bij de muziektherapeutische behandeling amper een rol hoeft te spelen, is deze behandelvorm uitermate geschikt voor deze doelgroep.

Websites: www.stichtingmuziektherapie.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.