muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Muziekgroep-Ereprijs

Muziekgroep Ereprijs

Ensemble of Orkest de ereprijs is hét orkest voor nieuwe muziek in het oosten van Nederland.

Orkest de Ereprijs is het eigenzinnigste ensemble van Gelderland. De laatste kwarteeuw verwierf dit orkest een unieke status. Dat deed het door een dwars en vernieuwend repertoire op ongewone plekken te spelen.

Al in 1977 opereerde orkest 'de ereprijs' onder die naam. In 1979 werd de vereniging 'de ereprijs' statutair opgericht. 'de ereprijs' is daarmee in 2004 reeds vijfentwintig jaar het enige orkest voor nieuwe muziek in het oosten van Nederland. De thuisbasis van 'de ereprijs' is het ACEC-complex in Apeldoorn.

Gedurende de jaren dat 'de ereprijs' actief is, heeft het orkest een groot aantal composities gespeeld. Naast compositites van klassieke componisten in een nieuwe instrumentatie, zijn de meeste werken oorspronkelijk voor het orkest geschreven.

Orkest 'de ereprijs' heeft een unieke bezetting van blazers, electrische gitaar, electrische basgitaar, piano, slagwerk/drums/percussie en electro-akoestische middelen. Bovendien beschikt het orkest over de nodige expertise om het totale geluid te manipuleren. Deze combinatie van instrumenten maakt dat het orkest een grote diversiteit aan stijlen aan kan: klassiek, pop, jazz, volks- en electronische, computergestuurde muziek. Kortom, een orkest dat een enorme muzikale reikwijdte mogelijk maakt! Door deze unieke bezetting en mogelijkheden kunnen de componisten zeer diverse 'stijlen' hanteren. Daar wordt door hen dan ook al jarenlang gretig gebruik van gemaakt en dat heeft er inmiddels toe geleid dat 'de ereprijs', zowel nationaal als internationaal, een heel eigen positie inneemt.

Websites: www.ereprijs.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.