muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Muziekcentrum-Vredenburg

Muziekcentrum Vredenburg

Het Muziekcentrum Vredenburg is een muziektheater in de binnenstad van Utrecht, vernoemd naar het plein waar het gebouwd werd, het Vredenburg. Het complex, een spraakmakend ontwerp van Herman Hertzberger, werd geopend op 26 januari 1979. Het is niet het eerste theater op deze locatie, tussen 1796 en 1941 stond hier al een schouwburg.

Het complex heeft twee zalen: de karakteristieke achthoekige grote zaal met 1700 zitplaatsen, en de kleine zaal met 300 zitplaatsen.

Het Muziekcentrum had de opdracht om breed te programmeren. Naast talloze klassieke en popconcerten - met begin jaren tachtig wel 110 symfonische programma's per jaar - was er ook ruimte voor evenementen als de Bluesestafette en de Nacht van de Po√ęzie. Tot de opheffing in 1985 van het Utrechts Symfonie Orkest was Vredenburg het vaste podium van het USO. Daarna werden de Hilversumse omroeporkesten vaste bespeler , naast concerten van andere orkesten en ensembles uit binnen- en buitenland. Het muziekcentrum werd de vaste locatie van onder meer het Franz Liszt Concours, de Nederlandse Muziekdagen, het Festival Oude Muziek en het Kamermuziekfestival van Janine Jansen. Sinds september 2005 organiseert Vredenburg in samenwerking met de Publieke Omroep en de omroeporkesten de concertserie De Vrijdag van Vredenburg. Met name in de kleine zaal werden wereldmuziek en jazz geprogrammeerd. Vredenburg was overigens een van de eerste concertpodia in Nederland die jazz en wereldmuziek structureel programmeerde met festivals de Bluesestafette en Blue Highways.

Toekomst
Tussen 2007 en 2011 zal het muziekcentrum worden verbouwd tot een nieuw Muziekpaleis, van het bestaande complex zal alleen de grote zaal behouden blijven. Ook ditmaal is Hertzberger de architect. Boven deze zaal zullen enkele nieuwe zalen gebouwd worden, waaronder een nieuwe accommodatie voor het poppodium Tivoli. Om tijdens de verbouwing toch concerten te kunnen bieden, programmeert Vredenburg september tot december 2007 tijdelijk in Central Studios (grote zaal) en in de Jacobikerk. Vanaf december 2007 zal als alternatief voor de Grote Zaal een tijdelijk theater met 1600 zitplaatsen geopend worden in het nieuwe stadsdeel Leidsche Rijn. Ter vervanging van de Kleine Zaal zal gebruik worden gemaakt van de voormalige Leeuwenberghkerk in de binnenstad, die aan 250 toeschouwers plaats zal bieden.

Eind 2011 zal naar verwachting het nieuwe Muziekpaleis worden geopend.

Websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Muziekcentrum_Vredenburg

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.