muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Musicologie

Wetenschappelijke studie van de muziek in al haar aspecten, behalve dat der praktische uitvoering, op universitair niveau.

In de musicologie staan muziekgeschiedenis, muziekanalyse en muziektheorie centraal. Het zelf praktisch musiceren komt daarbij minder aan bod, het kunnen lezen van muziekpartituren des te meer. Daarnaast heeft musicologie ook aandacht voor de sociale, psychologische, en technologische aspecten van het muziekbeleven.

Was de musicologie voorheen gericht op het redden van muziek uit de vergetelheid van oude meesters (zoals bijvoorbeeld Antonio Vivaldi) en het schrijven van (geromantiseerde) biografie├źn; in de loop van de 20e eeuw kreeg de musicologie een wetenschappelijke status. Belangrijke figuren in de opgang van de musicologie als wetenschappelijke discipline zijn Carl Dahlhaus en Helga de la Motte.

Internationaal belangrijke musicologische naslagwerken zijn The New Grove Dictionary of Music and Musicians en zijn Duitse tegenhanger, de MGG (Musik in Geschichte und Gegenwart).

Etnomusicologie betreft musicologie in etnische context.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.