muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Musical

Muziekdramatisch werk uit de 20e eeuw, meestal op Engelse tekst, op basis van populaire dansritmen. Moderne Engelse en Amerikaanse versie van de opera of operette.

Ook een musical vindt plaats in een decor en er wordt gezongen en geacteerd. Een groot verschil is de stemtechniek: operazangers worden opgeleid om onversterkt, dus zonder microfoon, te zingen.

De musical is een genre, dat zich ontwikkelde uit een reeks andere muziekvormen zoals de mistrel show, vaudeville, extravaganza, burleske, pantomime en revue. Dit gebeurde rond de eeuwwisseling in de V.S., waar het genre aanvankelijk 'musical comedy' genoemd werd.

Een heldere definitie van het begrip musical is niet mogelijk. Als genre ligt het ongeveer tussen operette en zangspel met vrij veel dialogen. Toen men Leonard Bernstein, de dirigent en componist van de musical West Side Story, om een definitie vroeg, antwoordde hij: "De musical is een geval op zich".

De vele vormen waaruit de musical zich ontwikkelde, maken duidelijk dat dit muziekgenre een vergaarbak was voor elementen uit klucht, dans en muziek. Naast de invloeden van de jazz is voor de ontwikkeling van de musical vooral het ballet belangrijk geweest (bepalend daarbij was de choreografie van "On Your Toes" van George Balanchine, 1936). De uitvoerend kunstenaar in de musical moet acteur, danser en zanger tegelijk zijn. De onderwerpen voor deze composities komen uit alle gebieden van de literatuur (bijv. My Fair Lady), de beeldende kunst (bijv. Gaudi), de geschiedenis (bijv. Les Misérables) en de religie (bijv. Jesus Christ Superstar).

Door de complexiteit van de vorm is de musical een co-productie van componist, auteur, arrangeur, regisseur, choreograaf en requisiteur geworden.

De metropolen voor de musical zijn New York en Londen. Wat daar wordt geproduceerd, wordt vooral naar de Europese muziekmarkt geëxporteerd. Er zijn echter ook alternatieve musicalcentra, waar kleinere producties worden gerealiseerd zonder de enorme kosten, die een Broadwayproductie (Broadway) met zich meebrengt. Een dergelijke 'Off-Broadway' (buiten Broadway) is de New Yorkse kunstwijk 'Greenwich Village'.

De grens tussen musical en andere moderne toneelproducties is moeilijk te trekken: Zo worden bijv. de opera Porgy and Bess van George Gershwin en de rockopera Jesus Christ Superstar ook bij het begrip musical ingedeeld.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.