muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Musical Cabaret

Cabaret

(musical) 'Cabaret', musical in 2 akten van John Kander (muziek), Fred Ebb (Songteksten) en Joe Masteroff (boek).

De première van de musical 'Cabaret' vond plaats op 20 november 1966 in New York in het Broadhurst Theatre. Joe Masteroff schreef het boek naar het toneelstuk 'I Am a Camera' (1951) van John van Druten, en de Berlijn-verhalen 'Mr. Norris Changes Trains' (1935) en 'Goodbye to Berlin' (1939) van Christopher Isherwood. Fred Ebb schreef de songteksten.

In 'Cabaret' worden episodes uit het leven van de jonge Engelsman Clifford Bradshaw in het Berlijn van de begin dertiger jaren verteld. Die verhalen worden ingeleid en becommentarieerd door de conferencier van het ietwat louche cabaret 'Kit-Kat-Club'. Bradshaw leert tijdens zijn verblijf in Berlijn de meest uiteenlopende mensen en hun levensverhaal kennen. Het opbloeien van het nationaal-socialisme heeft daar veel invloed op. 'Cabaret' kreeg 8 Tonys.

Voor de verfilming in 1972 veranderde scenarioschrijver Jay Presson Allen het verhaal in belangrijke mate; vooral de rol van Sally Bowles werd speciaal voor de Hollywood-ster Liza Minelli vergroot. Ook werden twee nieuwe songs ingevoegd. Onder de regie van Bob Fosse werd de film een enorm succes en kreeg 8 Oscars

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.