muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Muse

Muse is een populaire Engelse rock band uit Teignmouth, Devon, geformeerd in 1992-94. Hun excentrieke stijl is een mix van indie rock, electronica, progressive rock en heavy metal.

gitaar, keyboard en piano), Dominic Howard (drums en percussie) en Chris Wolstenholme (bas gitaar, keyboard en achtergrondzang). Bellamy is frontman en schrijft ook de meeste teksten.

Muse is bekend om zijn energieke live-optredens en de excentrieke interesses van frontman Bellamy in mondiale samenzwering, buitenaards leven, theologie en de apocalyps.

In het begin werd de muziek van Muse door critici gezien als cloon van Radiohead. Dit stigma heeft stand gehouden tot het 2e album "Origin of Symmetry".

De leden van Muse zaten in verschillende bands van Teignmouth Community College, in het begin van de jaren negentig. De formatie van Muse begon toen Matthew Bellamy op zijn veertiende jaar succesvol auditie deed als gitarist voor de band van Dominic Howard. Ze kregen een dilemma toen hun bassist de band verliet, waarop ze Chris Wolstenholme, een goede vriend, vroegen basgitaar te leren spelen. Hierna had de band verschillende namen zoals Gothic Plague, Carnage Mayhem, Fixed Penalty en Rocket Baby Dolls.

In 1994 onder de naam Rocket Baby Dolls en met een gothic/glam image, deed de groep mee aan een "battle of the bands contest" en won. Kort hierna besloten ze door te gaan als professionele muzikanten. Ze veranderden hun bandnaam van Rocket Baby Dolls in Muse.

Muse trad de afgelopen jaren op op grote festivals als Pinkpop, Rock Werchter en Lowlands

Albums: Showbiz, Origin of Symmetry, Absolution, Black holes and Revelations. Sinds de lancering van hun vierde album assisteert Morgan Nicholls de band tijdens live optredens, als extra keyboard speler, met samples en achtergrondzang.

Websites: 3voor12.vpro.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.