muziekbus
Dit artikel is 13-01-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Motown

Motown, oorspronkelijk Tamla Motown, is de naam van een platenmaatschappij, op 12 januari 1959 opgericht door songwriter en ondernemer Berry Gordy in Detroit, die daarvoor 800 dollar van zijn vader leende. Motown is de afkorting van 'Motor Town', een bijnaam voor de stad Detroit. Tegenwoordig is Motown in handen van het grootste muziekconcern ter wereld, Universal Music Group.

Platenlabels die door Motown gevoerd werden waren:
. Tamla Motown
. Motown (platenlabel)
. MoWest
. Invictus

Kenmerk van de Motown-sound, het typisch geluid van de platen van het Motown label, is dat ieder instrument zodanig werd opgenomen en in de stereo-mix gezet dat de instrumenten een eigen plek in het spectrum kregen. Het label beschikte over een huisband, die op alle platen van het label voor de muzikale begeleiding zorgde.

De Motownsound onderscheidde zich door herkenbare melodieën en harmonieën en door de stuwende basgitaar, gespeeld door huismuzikant James Jamerson. Maar wellicht belangrijker nog was Motown voor de emancipatie van de zwarte muzikant in de Verenigde Staten.

In de jaren zestig en zeventig bracht het label een reeks succesvolle zwarte artiesten voort, onder wie Marvin Gaye, Stevie Wonder, Diana Ross & the Surpremes, Michael Jackson en The Jackson Five, Lionel Richie en The Commodores, The Temptations, The Four Tops, Smokey Robinson, The Miracles, Rick James en, als zeldzame blanken, Meat Loaf, Kiki Dee en R. Dean Taylor,die op hun beurt weer voor een reeks nummer één-hits zorgden. In totaal zou Motown meer dan tweehonderd nummer één-hits wereldwijd voortbrengen.

De documentaire "Standing in the Shadows of Motown" uit 2002 gaat over de muzikanten die altijd anoniem op de achtergrond zijn gebleven, maar samen wel voor een belangrijk deel verantwoordelijk zijn voor dat specifieke geluid.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Motown

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.