muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Moritz Hauptmann

Moritz Hauptmann geboren 13-10-1792 Dresden, gestorven 3-1-1868 Leipzig
Duits violist, componist en muziektheoreticus

Moritz Hauptmann was leerling van onder meer Francesco Morlacchi en Theodor Weinlig in Dresden. Daarna studeerde hij vanaf 1811 viool en compositie bij Louis Spohr.

In 812 werd hij violist van de hofkapel te Dresden. Vervolgens ging hij naar Rusland om daar als privé muziekleraar te gaan werken van prins Repnin van 1815 tot 1820, een post die veel reizen door Rusland met zich meebracht.

In 1822 werd hij violist in het hoforkest van Kassel onder directie van Spohr. Het was daar dat hij voor het eerst muziektheorie en compositie les ging geven aan leerlingen als Ferdinand David, Friedrich Burgmüller, Kid en anderen. Zijn composities uit die tijd bestonden voornamelijk uit motetten, missen, cantates en liederen. Zijn eerder gecomponeerde opera Mathilde werd uitgevoerd met groot succes.

Hij bleef in Kassel totdat hij in 1842 gesteund door Spohr en Mendelssohn, Theodor Weinlig opvolgde als cantor van de Thomasschule in Leipzig. In 1843 werd hij leraar theorie aan het nieuw opgerichte conservatorium van Leipzig.
Tot zijn leerlingen behoren Ferdinand David, Joseph Joachim en Hans von Bülow.

Hauptmann was dr.h.c. ('honoris causa', eredoctoraat)van de universiteit van Göttingen en lid van de academiën van Berlijn en Stockholm. Verder was hij in 1850 mede-oprichter van de eerste Bachvereniging "Bach-Gesellschaft" en verzorgde hij de uitgave van de eerste drie delen van de Bach-Ausgabe.

Moritz Hauptmann componeerde een opera, liederen, vocale kerkmuziek, kamermuziek en vioolcomposities maar was vooral befaamd als muziektheoreticus.

Geschriften: Die Natur der Harmonik und Metrik (1853), Erläuterungen zu Bachs Kunst der Fuge (1841), Die Lehre von der Harmonik (postuum uitgegeven,1868)

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.