muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Montserrat Caballe

Montserrat Caballé geb. 12-4-1933 in Barcelona
Spaanse sopraan

Op negenjarige leeftijd volgde Montserrat Caballé haar eerste les in het Conservatorio di Liceo, waar ze les kreeg van Eugenia Kemeny. Ze zette haar muzikale opleiding voort bij o.a. Conchita Badia en Maestro Annovazi en sloot deze af in Milaan.

In 1956 maakte ze haar debuut aan het Stadttheater van Basel en maakte gedurende drie jaar deel uit van dit ensemble.

In 1959 kreeg ze een engagement aan het Stadttheater van Bremen, dat ze tot 1962 vervulde. Daarna begaf Montserrat Caballé zich op een concerttournee door Mexico met aansluitend een gastoptreden in haar geboortestad Barcelona. Ze baarde veel opzien toen ze zonder voorafgaande repetitie inviel voor de ziek geworden Marilyn Horne en een indrukwekkende concertante uitvoering van Donizettis Lucrezia Borgia ten gehore bracht. Ook in datzelfde jaar kreeg ze een aanstelling aan de Metropolitan Opera House.

Sindsdien had ze gastoptredens in alle grote operagebouwen van de wereld. Montserrat Caballé, die men de ontdekster van de beroemde tenor José Carreras noemt, behoorde tot de meest briljante coloratuursopraanzangeressen van de jaren 70 en 80.

Haar veelzijdig repertoire bevat zowel lyrische als dramatische partijen in opera's van Mozart, Strauß, Bellini, Verdi en Puccini.

Montserrat Caballé is moeder van twee kinderen en houdt daarbij ook liederenavonden, die ze het liefst samen met haar echtgenoot, de tenor Barnabé Marti, verzorgt. Hoewel Montserrat Caballé wegens haar enorme corpulentie nogal onbeweeglijk overkomt en maar weinig waarde hecht aan het acteren, wordt ze vaak met Maria Callas vergeleken.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.