muziekbus
Dit artikel is 28-11-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Monsieur de Sainte-Colombe

geboren rond 1640, gestorven voor 1701, Frans gambaspeler en componist.

Er is slechts weinig bekend over de Franse gambaspeler en componist Monsieur de Sainte-Colombe. Men kent zelfs zijn voornaam niet noch beschikt men over persoonlijke gegevens. Men gaat er vanuit dat Sainte-Colombe uit de buurt van Lyon afkomstig is en waarschijnlijk werkzaam was als beroepsmusicus.

Rond 1680 was Sainte-Colombe echter in Parijs een zeer gewaardeerd gambavirtuoos die les gaf aan de bekendste gambaspelers uit zijn tijd. Tot zijn leerlingen behoorden o.a. Marin Marais (die in 1701 een "tombeau" aan hem opdroeg), D. Desfontaines en J. Rousseau. De laatste schreef dat zijn leraar het gambaspel wezenlijk verbeterd heeft.

Sainte-Colombe voegde een zevende snaar toe en maakte voor het eerst gebruik van verzilverde snaren. [Over deze vernieuwingen gaat de met een prijs gekroonde Franse speelfilm "Tous les matins du monde" ("De zevende snaar") uit 1991]. Monsieur de Sainte-Colombe componeerde 67 concerten voor twee gelijksoortige gamba's evenals enkele solostukken voor zijn instrument.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.