muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Monochord

MONOCHORD (Grieks, één snaar), oorspronkelijk een instrument ter berekening van de trillingsverhoudingender tonen, bestaande uit een klankkast, waarover een op twee verplaatsbare kammen lopende snaar gespannen is.
Reeds Pythagoras en andere Griekse theoretici bedienden zich van het Monochord, dat ook in de Middeleeuwen werd gebruikt bij het muziekonderwijs, om door verdeling van de snaar de juiste toonhoogte te laten horen en te doen nazingen.

Om het gebruik te vergemakkelijken, legde men onder de snaar op de klankkast een reep perkament, waarop de plaatsen van de toontrappen waren afgetekend.

Het aantal manieren om door verdeling van de snaar de verschillende tonen in een gemakkelijke, snelle of logische volgorde te vinden, de zogenaamde Monochord-metingen, is in de middeleeuwse muziektheorie zeer groot. Het Monochord is, met handhaving van de naam, gegroeid tot een meersnarig muziekinstrument; als zodanig kan het gelden als voorloper van de Trumscheit (trompette marine) en het klavichord.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.