muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Misja Mengelberg

Misha Mengelberg, Han Bennink, Kenny Millions

Misha Mengelberg geboren Kiev 5 juni 1935
Nederlands componist en (jazz)pianist,

Misha Mengelberg woont sinds zijn derde jaar in Nederland.
Mengelberg was leerling van Kees van Baaren aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij in 1964 eindexamen theorie deed.

Sinds 1960 houdt hij zich als pianist/componist actief bezig met jazz en geïmproviseerde muziek. In 1967 was Misha Mengelberg medeoprichter van de Instant Composers Pool (ICP) en in 1968 van de Studio voor Electro Instrumentale Muziek (STEIM). In 1972 werd hij voorzitter van de Bond van Improviserende Musici (BIM). Met het ICP-orkest, maar ook in duo-bezetting met Han Bennink (slagwerk) heeft Mengelberg een internationale reputatie opgebouwd.

Als docent muziektheorie was hij verbonden aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam. In september 2004 is Misja Mengelberg samen met o.a Jacques Palinckx, Wolter Wierbos en Ernst Reijsiger benoemd tot docent op de afdeling New Dutch Swing aan de Messiaen Academie (voortgezette opleiding muziek Conservatorium Arnhem/Zwolle).

Mengelberg was een van de vijf componisten die in 1969 de opera Reconstructie schreven. Veel werken componeerde hij voor de musici van de ICP, bijvoorbeeld Bospaadje konijnehol, waarvan er een aantal op cd zijn vastgelegd. In opdracht van het Nederlands Studenten Orkest componeerde hij Onderweg (1973) en Dressoir (1977) werd voor Orkest De Volharding geschreven. In 1982 voerde het Radio Kamerorkest onder leiding van Ernest Bour zijn Saxofoonconcert uit, met Ed Boogaard als solist. Voor het Nederlands Blazers Ensemble schreef hij in 1993 BLA.

In 1961 won hij de eerste prijs in de Gaudeamus Muziek Week met zijn Musica per 17 strumenti. Als pater familias van de Nederlandse jazz kreeg hij de naar Charlie Parker genoemde Bird-prijs uitgereikt tijdens het North Sea Jazz Festival 1989. In 2001 ontving hij de Matthijs Vermeulenprijs voor zijn Opera 2000.

Bron: www.donemus.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.