muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Misato MochizukiMisato Mochizuki geb Tokyo 31-1-1969
Japans componiste

Misato Mochizuki begon haar muziekstudies op haar vierde jaar. Toen ze dertien jaar was speelde ze haar eigen stukken op de piano bijgestaan door verschillende orkesten uit Japan en de V.S. gedirigeerd door Mstislav Rostropovich. Vervolgens studeerde zij harmonie, contrapunt, piano en compositie aan de nationale universiteit van Schone Kunsten en Muziek in Tokyo en behaalde daar in 1992 een meesterschap in compositie. In 1995 verkreeg zij een eerste prijs in compositie en ging zij compositie studeren bij Paul Méfano en Emmanuel Nunes aan het Conservatoire National Superieur de Musique in Parijs. Tegelijkertijd volgde zij zomercursussen bij Brian Ferneyhough in Darmstadt, Royaumont en Ircam.

Mochizuki behaalde de grote prijs en de Yasuda prijs bij het 65e muziekconcours in Japan voor haar kwintet Passages en Failles in 1995. Haar werken zijn uitgevoerd door het NHK Symphony Orchestra, Deutsches Sinfonieorchester van SFB-Radio Berlin, Symfonie Orkest van SWR Baden-Baden, Filharmonisch Orkest van Radio France, het Washington National Orchestra, het Ensemble Intercontemporain, Contrechamps, Ensemble Modern, Court-circuit, 2e2m, het Klangforum Wien, Ictus Ensemble, Nieuw Ensemble, TM+, etc. verspreid over Frankrijk, België, Zwitserland, Duitsland, Canada, de V.S., Japan en Korea.

Haar stuk Si bleu, si calme voor zes muzikanten werd gemaakt voor het Klangforum Wien voor het festival d'Akiyoshidai '97 en weer opgevoerd in 1998 in zeven steden in Duitsland, Oostenrijk en Nederland.

Misato Mochizuki heeft deelgenomen aan Presences 2000 van Radio France, Eclat in Stuttgart, de Gaudeamus Muziekweek, Musikprotokoll Graz, Donaueschinger Musiktage, Musik-Biennale Berlin, Wittener Tage fur neue Kammermusik, Darmstadt, Festival van Akiyoshidai in Japan, Takefu International Music Festival in Japan, Voix Nouvelles in Royaumont, en het Festival d'automne in Parijs.

Het Ars Musica Festival in Brussel heeft een portret-concert aan Misato Mochizuki gewijd in 2005. Ze heeft ook verschillende opdrachten gecomponeerd voor orkest en kamermuziek. Haar werken worden uitgegeven door Breitkopf & Hartel.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.