muziekbus
Dit artikel is 10-10-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Michel Tabachnik

Zwitserse dirigent (*10. November 1942 Genf).

Michel Tabachnik studeerde piano, compositie en orkestdirectie in Genève. Pas afgestudeerd werd hij gecoacht door grote dirigenten als Igor Markevitsj, Herbert von Karajan en Pierre Boulez. Vier jaar lang was hij ook assistent-dirigent van Boulez, hoofdzakelijk bij het BBC Symphony Orchestra in Londen. Hierdoor werd hij nauw betrokken bij de eigentijdse muziek en dirigeerde hij veel wereldpremières, met name werk van Iannis Xenakis die hem beschouwde als zijn favoriete interpreet.

Michel Tabachnik heeft grote affiniteit met jonge musici en dirigeerde verschillende internationale jeugdorkesten. Hij was artistiek directeur van L'Orchestre des Jeunes du Québec en van l'Orchestre des Jeunes de la Méditerranée, dat in 1984 door hem werd opgericht en waar hij twaalf jaar lang aan verbonden bleef. Als gerespecteerd pedagoog gaf hij vele masterclasses, onder andere in Hilversum (NOS), Lissabon (the Gulbenkian Foundation) en de conservatoria van Parijs en Stockholm en was hij als professor orkestdirectie verbonden aan de faculteiten Muziek van de Universeit van Toronto (1984-1991) en de Koninklijke Academie voor Muziek in Kopenhagen (1993-2001).

In 1995 was Michel Tabachnik 'Artists of the Year' van het Italiaanse internationale centrum voor kunst en cultuur in Rome.

Ook in 1995 kwam Tabachnik in beeld in het justitiële onderzoek naar de zelfmoorden bij de Orde van de Zonnetempel, een obscure religieuze sekte. Het brak zijn carrière, die pas met zijn aanstelling bij het NNO weer echt op gang kwam.
Hij werd beschuldigd van manipulatie, maar werd vrijgesproken. Zelf zegt hij dat hij ongeveer eens per jaar een lezing voor de Orde gaf.

Tabachnik is chefdirigent geweest bij het orkest van de Gulbenkian Foundation in Lissabon, Orchestre Philharmonique de Lorraine en het Ensemble InterContemporain in Parijs. Het indrukwekkende curriculum vitae van Michel Tabachnik toont daarnaast onder meer engagementen bij de Berliner Philharmoniker, Koninklijk Concertgebouworkest, Tokyo NHK, Orchestre de Paris en festivals als Lucerne, Salzburg, Aix en Provence, etc. Op het gebied van opera dirigeerde Michel Tabachnik in de operahuizen van Parijs, Geneve, Zürich, Kopenhagen, Lissabon, Rome, Montreal en Genua. Hij was gastdirigent bij de Canadese Opera Company in Toronto alwaar hij voorstellingen dirigeerde van onder andere Lohengrin, Butterfly, Carmen en Rake's Progress.

2005 - Michel Tabachnik is chef-dirigent van het Noord Nederlands Orkest (NNO).
Tabachnik heeft getekend voor een periode van 3 jaar en zal het orkest 10 weken per jaar leiden
Met deze benoeming komt een einde aan een periode van meer dan vijf jaar waarin het orkest, na het overlijden van Viktor Liberman, geen chef-dirigent had. Tabachnik, een internationaal gelauwerde dirigent met een grote repertoirekennis, zal het NNO in dit seizoen 14 weken dirigeren.
Michel Tabachnik de nieuwe chef-dirigent en artistiek directeur van het Brussels Philharmonic.

Zijn discografie (Erato en Lyrinx) demonstreert de reikwijdte van zijn repertoire: van Beethoven tot Wagner tot Honegger en Xenakis. Zijn opname van het Pianoconcert van Schumann (met Catherine Collard als soliste) werd door de internationale jury van Radio Suisse Romande gekozen tot 'Beste uitvoering' van dit werk.

20 december 2006 Vrijspraak voor Michel Tabachnik
Grenoble - Michel Tabachnik is door het Hof van Beroep in Grenoble vrijgesproken. De chef‑dirigent van het Noord Nederlands Orkest werd ervan beschuldigd medeplichtig te zijn aan de dood van zestien leden van de Orde van de Zonnetempel, die in 1995 het leven lieten bij rituele (zelf)moorden in de Franse alpen. Tabachnik werd in 2001 door een Franse rechtbank van betrokkenheid bij de zelfmoorden vrijgesproken.

Websites: www.noordnederlandsorkest.nl


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.