muziekbus
Dit artikel is 27-01-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Michel de LalandeMichel Richard Delalande geboren Parijs 15-12-1657, gestorven Versailles 18-6-1726
Frans componist en organist

Naamsvarianten: Michel Richard Delalande, Michel Delalande, Michel Richard de Lalande, de Lalande, Lalande, la Lande, de la Lande

Delalande was koorzanger aan de kerk van Saint-Germain l'Auxerrois in Parijs, waar hij lessen kreeg van Chaperon. Vanaf 1672 had hij een korte loopbaan als violist.

Delalande was van 1676 tot 1680 organist aan vier Parijse kerken, waaronder aan Saint Gervais als opvolger van Charles Couperin, op voorwaarde dat hij de post opgaf wanneer diens zoon François Couperin 18 jaar werd.

Delalande was cembalo leraar van de drie dochters van Louis XIV. Hieraan dankte hij de gelegenheid zijn eerste wereldlijke werken ten gehore te brengen. In 1682 La Serenade in 1682, Les Fontaines de Versailles en Le concert d'Esculape in 1683. Tijdens het Carnavalsfeest van 1686 werd zijn ballet de la jeunesse in plaats van de Tragédie en Musique Armide van Lully uitgevoerd.

In 1689, twee jaren na de dood van Jean-Baptiste Lully, werd Delalande de muzikale gunsteling van koning Louis XIV en werd hij aangesteld als surintendant van de muziek aan het Frans hof. Zijn compositorische oeuvre bestaat voornamelijk uit door de koning bestelde kerkmuziek.

Delalande componeerde meer dan 300 werken, waaronder 71 motetten, waarin hij een grote verscheidenheid aan vormen en technieken bleek te beheersen; syllabische récits, enorme homofone koren, dubbelfuga's, rijk geornamenteerde aria's en duetten, rijke en en, voor expressieve doeleinden, dissonante harmonieën en verrassende contrasten van stemming en textuur. Maar ook symfonieën, waaronder Sinfonies pour les Soupers du Roy, 18 orkestsuites, balletten, Variaties op Franse Kerstliederen de Noëls.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.